Μητρόπολη Λαγκαδά: Η 106η επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς

  • Dogma
λαγκαδά

Η 106η επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς τιμήθηκε το πρωί της 19ης Ιουνίου 2019, εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου με εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Ωραιοκάστρου η Δημοτική Κοινότητα της περιοχής και η Εκπολιτιστική Κίνηση Νέων Μελισσοχωρίου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου και συγκεκριμένα στο χώρο όπου ευρισκόταν εγκατεστημένο στις 19 Ιουνίου 1913, ημέρα ενάρξεως του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, κατά τη μάχη μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων.

Κατά την έναρξη της εκδηλώσεως τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών όσων έπεσαν ηρωικός μαχόμενοι στην τριήμερη μάχη Λαχανά – Κιλκίς.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Δημήτριος Κουκουλεκίδης, Ιερατικός Προϊστάμενος του ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης – Μελισσοχωρίου, ο οποίος και αναφέρθηκε στις μάχες τόσο της περιοχής του Λαχανά, όσο και του Κιλκίς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μάχη του Κιλκίς – Λαχανά, ήταν η πρώτη αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο (Β’ Β.Π.). Χάρις στη νίκη του ελληνικού στρατού, η Μακεδονία, η Ήπειρος, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και η Κρήτη και η Θράκη ενώθηκαν οριστικά με το ελληνικό κράτος και απετράπη η προσπάθεια των Βουλγάρων να υλοποιήσουν το όνειρο της «Μεγάλης Βουλγαρίας» (Συνθήκη Αγίου Στεφάνου, 1878).

Η δίδυμη μάχη ως είθισται να λέγεται, υπήρξε η πιο κρίσιμη και η πλέον φονική μάχη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η οποία αφενός συνέδραμε ζωτικά στην εθνική και εδαφική ακεραίωση, αλλά παράλληλα εδραίωσε και την παρουσία της στο πεδίο της Βαλκανικής, εν μέσω σημαντικών γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή».

Κάνοντας αναφορά εν συνεχεία την συνεισφορά των κατοίκων του Μελισσοχωρίου (Μπάλτζα), ο π. Δημήτριος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Η Δημογεροντία του χωριού φρόντισε για την εγκατάσταση του Στρατηγείου και των αξιωματικών σε κατάλληλα οικήματα, καθώς και για τον καθημερινό εφοδιασμό του στρατού με ψωμί και τρόφιμα,.

Οι άνδρες της Μπάλτζας διέθεσαν προθύμως τα ζώα τους για τη μεταφορά των τροφίμων αλλά και του πολεμικού υλικού στο μέτωπο της μάχης, ενώ ορισμένοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως αγγελιαφόροι, οδηγοί και τραυματιοφορείς μέσα από την κόλαση του εχθρικού πυροβολισμού, οδηγώντας τα τμήματα της 4ης Μεραρχίας υπό τον στρατηγό Μοσχόπουλο από τη Μπάλτζα μέχρι το Κιλκίς.

Επιπροσθέτως σημείωσε την συμβολή των γυναικών κατοίκων της περιοχής, οι οποίες ως νοσοκόμες φρόντιζαν τους τραυματίες της μάχης, ακόμα και σε σπίτια που χρησιμοποιούνταν ως πρόχειρα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε ο Ιερός Κλήρος και ιδιαίτερα οι Μπαλτζιανοί Ιερείς π. Δημήτριος Κόπτσης, π. Αθανάσιος Τσελέπης και π. Αντώνιος.

Καταλήγοντας τον λόγο του, ο ομιλητής τόνισε ότι «η μάχη του Κιλκίς – Λαχανά, καταγράφεται ως ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μας ορόσημα, που επικαθόρισε ζωτικά την μοίρα του σύγχρονου ελληνισμού. Και ως ένα τέτοιο, με σεβασμό και ευλάβεια όλοι οι Έλληνες το τιμούμε. Έτσι πολέμησε ο Ελληνικός Στρατός. Για κάθε σπιθαμή εδάφους έχυσε αίμα και άφησε ήρωες νεκρούς. Γι’ αυτό και δεν συζητάμε, δεν διαπραγματευόμαστε την Πατρίδα μας, διότι δεν μας δόθηκε ως «δώρο» από τους δυνατούς της εποχής αλλά ελευθερώθηκε βήμα-βήμα, χωριό-χωριό από τους περήφανους Έλληνες Στρατιώτες».

Στους εορτασμούς παρέστησαν οι Βουλευτές κ. Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γεώργιος Λαζαρίδης και Γεώργιος Αρβανιτίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλή την Αντιπεριφερειάρχη κα. Γερακίνα Μπισμπινά, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Ηλίας Ζιακούλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Αθανάσιος Γκάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν της προτομής του Ταγματάρχη ΠΖ Αντωνίου Κουταφάρη, ενώ μετά το πέρας της εκδηλώσεως ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο – Μελισσοχωρίου.

λαγκαδά

TOP NEWS