Ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Πατριαρχικού Δικτύου
Ξεκίνησαν χθές, οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θεματικό άξονα «Το τραύμα».
Dogma Newsdesk
Ξεκίνησαν χθές, οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θεματικό άξονα «Το τραύμα».
Το Συνέδριο του «Πατριαρχικού Δικτύου» πραγματοποιείται και φέτος στη Ρόδο και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 225 συνέδρων από διάφορα μέρη της υφηλίου.
Οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να εξετάσουν τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», το πώς οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους, αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον καταλληλότερο τρόπο.
Η σημερινή, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ξεκίνησε με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού και την παρουσίαση των συνέδρων από το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Παπαποστόλου.
Στη συνέχεια, αναγνώστηκε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, ενώ τον σκοπό του Συνεδρίου ανέλυσε ο συντονιστής του «Πατριαρχικού Δικτύου», πρωτοπρ. Σταύρος Κοφινάς. Μεταξύ άλλων, ο π. Σταύρος ανέφερε ότι αποτελεί επιθυμία του η κατάθεση των πορισμάτων του Συνεδρίου στον κ. Υπουργό Υγείας, σε συνάντηση που θα πρέπει να γίνει μαζί του, σε μια προσπάθεια συνεργασίας και καλής θελήσεως.
Ο συντονιστής του «Πατριαρχικού Δικτύου» συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ακόμη κι αν εξοπλιστούν όλα τα νοσηλευτικά και θεραπευτικά ιδρύματα με τον καλύτερο ιατροφαρμακευτικό και διαγνωστικό εξοπλισμό, κι ακόμη κι αν ρυθμιστούν οι οικονομικές παροχές ώστε να καλύπτονται τα έξοδα της περίθαλψης των ασθενών, εάν δεν υπάρξει το κατάλληλο έμψυχο υλικό –δηλαδή οι κατάλληλοι άνθρωποι με τις απαραίτητες γνώσεις, που θα φροντίσουν τον άρρωστο με διάκριση, στοργή και συμπόνια–, ολοκληρωμένη θεραπεία δεν πρόκειται να υπάρξει.
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τον εναρκτήριο λόγο του Συνεδρίου, τον οποίο εισηγήθηκε ο αρχιμ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, με θέμα: «Το μέγα τραύμα – ο άνθρωπος».
Ο ομιλητής, αξιοποιώντας μια φράση παρμένη από την υμνολογία της Εκκλησίας και αφού πρώτα αναφέρθηκε διεξοδικά στην παλαιοδιαθηκική και την καινοδιαθηκική αντίληψη για τον άνθρωπο, στην πατερική ερμηνευτική προσέγγιση και στη διαφορετική κατανόηση του ανθρώπου μεταξύ ορθόδοξης και δυτικής θεολογίας, κατέληξε λέγοντας ότι, τελικά, το κύριο και ουσιαστικό τραύμα, το οποίο ήρθε να γιατρέψει ο Χριστός, είναι ο θάνατος, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον χωρισμό από τον Θεό.