Πειραιώς Σεραφείμ: Το θαύμα το διηνεκές του Αγίου Σπυρίδωνος καταπλήσσει- Φωτογραφίες

  • Dogma
πειραιώς

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε από την Ι.Μητρόπολη Πειραιώς σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 η μνήμη του «προστάτου, εφόρου και πολιούχου της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας, του Ιερού Σπυρίδωνος, του Αγίου της πρώτης Εκκλησίας» που έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου Πειραιώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ το πρωί χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, στα θαύματα του Αγίου και στην υπεράσπιση του αληθούς Δόγματος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οδηγεί και σε αληθή βίο».

«Συνδεθήκαμε με τρόπο χαρισματικό με τον Άγιο Σπυρίδωνα» είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος αφού «το πλοίο που τον έφερε από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη, προσωρμίσθη στον λιμένα του Πειραιώς δια να αναπαυθή» και κάνοντας λόγο για την «ιστορική Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς», τόνισε πως αυτή «διέθρεψε τον δούλο λαό του Θεού στα τέσσερα ατέλειωτα μαύρα εκατόχρονα της δουλείας και της σκλαβιάς και ως πνευματικός αλλά και ως υλικός σιτοδότης».

«Τότε στην Πειραϊκή χερσόνησο μόνο η Ιερά Μονή του Αγίου δέσποζε και μόνο αυτή υπήρχε για να διακρατεί την πίστη αλλά και την ιδέα της ρωμιοσύνης», είπε αναφέροντας την σημαντική προσφορά της Μονής του Αγίου η οποία «προσέφερε ακριβώς τον επιστηριγμό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αλλά και τα υλικά μέσα για την επιβίωση των σκλαβωμένων Ελλήνων».

«Αυτή λοιπόν ήταν η προσφορά η καινούργια, η νέα της περιπύστου αυτής Μονής στο λαό μας και στην πόλη μας και επ’ αυτής ανηγέρθη η νέα πόλις του Πειραιώς», επεσήμανε στη συνέχεια εξηγώντας τους λόγους που «το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε τον Άγιο Σπυρίδωνα προστάτη και έφορο της πόλης μας, ως ευγνωμοσύνη των Πειραιωτών στον Άγιο και στην Ιερά Μονή» για την προσφορά της περιουσίας της στο νεότερο Ελληνικό Κράτος.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «ο μέγας αυτός άνδρας παρότι απλός βοσκός, χαριτώθηκε από τον Θεόν τόσο πολύ, ώστε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο» «κατενίκησε τον αιρεσιάρχη Άρειο με έναν απλούστατο τρόπο που όμως εμπεριείχε την άμεση κοινωνία με τον ζώντα Θεό. Ύψωσε μία κέραμο κοινή και εις το όνομα του Πατρός καθώς είπε, αμέσως εκ της κεράμου ανεπήδησε φλόγα, και του Υιού καθώς προσέθεσε έμεινε εις τας χείρας του το νερό διά του οποίου είχε πλαστεί η κέραμος, και του Αγίου Πνεύματος έπεσε κάτω το χώμα εκ του οποίου είχε προκύψει».

Επισημαίνοντας πως «ο λόγος του ήταν πραγματικά ένας θεσπέσιος και διαπρύσιος και εμπνευσμένος τρόπος για να δημιουργήσει την πραγματικότητα των έργων του», υπογράμμισε πως «εποίησε και εδίδαξε» τονίζοντας παράλληλα ότι δεν άφησε ως παρακαταθήκη «συγγραφές και θεολογικά συγγράμματα, αλλά το βίωμά του, την εμπειρία της ζωής του, τα θαύματά του και τώρα κάτι πολυσήμαντο»: «το σκήνωμά του να μην υποστεί κυτταρική σήψη, να μην παραδοθεί στην φθορά και την διάλυση» και να μείνει από το 350 που κοιμήθηκε ο Άγιος «αδιαλώβητο, άφθαρτο, ευωδιάζον» που κηρύττει την Ανάσταση. «Αυτό το θαύμα το διηνεκές του Αγίου Σπυρίδωνος καταπλήσσει», σημείωσε.

«Τα θαύματά του άπειρα», είπε αναφέροντας τις θεραπείες από την πανδημία της πανώλης, την απόκρουση του Αγαρηνού στόλου των Οθωμανών Τούρκων αλλά και την ανατίναξη της Ακρόπολης της Κέρκυρας «αρνούμενος την πρόθεση του αρμοστή και Κυβερνήτου της νήσου Ανδρέου Πιζάνι του Ενετού για να πήξει αλτάριο, θυσιαστήριο δηλαδή, της ρωμαιοκαθολικής θρησκευτικής κοινωνίας εντός του πανιέρου Ναού του». Την τραγική περίοδο της Ενετοκρατίας «διασφάλισε την Ορθόδοξη πίστη των Ιονίων νησιών με αυτό το μεγάλο θαύμα που καταγράφεται έκτοτε στην ιστορία της Εκκλησίας», πρόσθεσε.

Σήμερα με το αδιαλώβητο σκήνωμά του που θα περιφέρουν με ευλάβεια στην Κέρκυρα «θα διακήρυξη για μια ακόμη φορά την Ανάσταση», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, «για να εξαγγέλλει ακριβώς το γεγονός της Αναστάσεως που βρίσκεται ως η μοναδική και ανεπανάληπτος υποθήκη και διαθήκη για κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ως πρόταγμα στην πνευματική πορεία της ανθρώπινης περιπέτειας».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της σύγχρονης καθημερινότητας υπογράμμισε με έμφαση πως «σήμερα καλούμεθα να κατανοήσουμε τα όρια μας. Να εκζητήσουμε και πάλι τη Χάρη του Παναγίου Θεού. Να σεβαστούμε τον κόπο των επιστημόνων, να δοξάζουμε τον Θεό διότι μας έδωσε επιστήμονας και γιατρούς και φάρμακα. Να τιμήσουμε όλη αυτή την περιπέτεια την οποία διερχόμεθα με πιστότητα, με ταπείνωση, με αγάπη, με αλληλοπεριχώρηση και με στοργή». «Είναι τραγικό να ακούμε ανοησίες, φαιδρότητες, σενάρια συνωμοσιολογίας και άλλα πολλά που πηγάζουν από αστάθεια και αδιακρισία, γιατί η μείζων αρετή από όλες τις αρετές είναι η διάκριση», συμπλήρωσε.

«Ο Άγιος υπερασπίστηκε το Ορθόδοξο Δόγμα» γιατί «το αληθές δόγμα οδηγεί και σε αληθή βίο», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος σε όλους ο Άγιος να χαρίζει υγεία ψυχής και σώματος.

Ακολούθησε η τέλεση πανηγυρικής Δοξολογίας και η περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος πέριξ του Ιερού Ναού.

Παρέστησαν: ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Πειραιά και συνδιοργανωτής των εορταστικών εκδηλώσεων Ιωάννης Μώραλης, οι Βουλευτές Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και Ιωάννης Τραγάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλίαρης, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Αττικάρχης του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Αντώνιος Μάζης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Γεώργιος Σκανδάλης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά Ταξίαρχος Πρωτεσίλαος Κωστάζος, ο Διοικητής της Τροχαίας Πειραιά Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σταύρος Βοϊδονικόλας και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι Αντιδήμαρχοι Γρηγόριος Καψοκόλης, Κυριακή Μπουρδάκου και Δημήτριος Καρύδης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης, πολιτευτές, πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων της πόλης μας. Επίσης την εορτή λάμπρυναν αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος καθώς και οι Φιλαρμονικές του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πειραιά.

Πειραιά.

 

TOP NEWS