Πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λαγκαδά
Στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, τελέσθηκε το απόγευμα ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, για την εορτή της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, τελέσθηκε το απόγευμα ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, για την εορτή της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Της ακολουθίας του εσπερινού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, συνχοροστατούντων του μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ και του επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου.
Τον θείο λόγο προς το παριστάμενο εκκλησίασμα κήρυξε ο μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ ο οποίος μίλησε περί του προσώπου του Τιμίου Προδρόμου, αναλύοντας τη σημασία του ονόματός του βάση της ερμηνείας που δίδει ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος λέγει πως η ερμηνεία του ονόματος Ιωάννης είναι Θεού Χάρη.
Με μια πιο πλατιά ερμηνεία της λέξης, θα πει «Δώρο Θεού», δηλαδή Θεόδωρος που στην ελληνική διάλεκτο ταυτίζεται με την εβραϊκή λέξη «Ιωάννης».
Ο κ. Ιωηλ τόνισε ακόμη ότι έργο του Βαπτιστού ήταν το κήρυγμα μετανοίας και προετοιμασίας του δρόμου του Κυρίου. Ενώ, επισημαίνοντας τα τρία σημεία από τη ζωή του αγίου Ιωάννη, υπογράμμισε το ότι το μόνο χάρισμα που έδωσε ο Θεός στον σήμερα τιμώμενο άγιο ήταν ότι είναι αγιασμένος άνθρωπος, δίδοντας την μαρτυρία του για τον Χριστό.
Το πρώτο στοιχείο που διακρίνουμε, είναι ότι δεν θα πρέπει να στεναχωριόμαστε αν ο Θεός δίδει στον καθένα άνθρωπο πολλά ή λίγα χαρίσματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς και με το πιο μικρό χάρισμα το οποίο έχουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά χαρίσματα.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εργασία την οποία κλήθηκε να κάνει δεν την οικειοποιήθηκε για τον εαυτό του, δηλαδή την δόξα που του έδιναν οι άνθρωποι, αλλά έλεγε ότι Αυτός που έρχεται πίσω του είναι Αυτός θα βαπτίζει εν «Πνεύματι Κυρίου», και Αυτόν θα πρέπει να δοξάζεται. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε και εμείς, ότι πράττουμε θα πρέπει να το αποδίδουμε στο Θεό και δεν θα πρέπει ποτέ να παίρνουμε την δόξα από τον Θεό, όλα όσα κάνουμε να είναι προς Δόξαν Θεού.
Και τέλος το τρίτο σημείο είναι ότι η κυρία αποστολή του Τιμίου Προδρόμου ήταν να φανερώσει τον Χριστό στον κόσμο. Αυτό ακριβώς κάνει και εκκλησία και θα το κάνει μέχρι της συντέλειας του κόσμου, να αποκαλύπτει συνεχώς τον Χριστό στους ανθρώπους, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μπορούν και οι άνθρωποι να υποδέχονται τον Κύριο στην ζωή τους μέσα από την μετάνοια, της αλλαγής του τρόπου σκέψεως και του φρονήματος τους.
Καταλήγοντας, ο μητροπολίτης Εδέσσης ευχήθηκε εκ μέρους των παρισταμένων τα Χρόνια Πολλά στον οικείο ποιμενάρχη κ. Ιωάννη, ο οποίος και άγει την ονομαστική του εορτή.
Πριν την απόλυση του εσπερινού, στη σύντομη προσλαλιά του, ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους αρχιερείς, ιερείς και τον κόσμο που παρέστησαν κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, εξέφρασε την παράκληση προς τον μητροπολίτη Εδέσσης, η οποία και έγινε αποδεκτή, να συγγράψει την ακολουθία πάντων των εν Λαγκαδά Αγίων και Οσίων Πατέρων, ενώ τίμησε και με το Μετάλλιο των αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, όλους όσοι είχαν το θάρρος και την τόλμη, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, αλλά με ζέση πολλή στην καρδιά τους, να βουτήξουν στα παγωμένα νερά, ώστε να ανασύρουν εκ των υδάτων τον Τίμιο Σταυρό κατά την πρωινή ακολουθία της κατάδυσης που πραγματοποιήθηκε σε πολλά σημεία της μητρόπολης Λαγκαδά.