Ο πρώην πάπας Βενέδικτος 16ος ζήτησε «συγγνώμη» από τα θύματα παιδεραστών ιερέων
Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος 16ος ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» από τα θύματα εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από μέλη του κλήρου, όμως διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε κάλυψε παιδεραστές ιερείς όταν ήταν αρχιεπίσκοπος ή αργότερα ποντίφικας.
Σε επιστολή που διαβιβάσθηκε από το Βατικανό λιγότερο από τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση μιας ανεξάρτητης έρευνας στη Γερμανία που τον κατηγορούσε για αδράνεια έναντι εγκλημάτων σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου, ο Βενέδικτος 16ος επανέλαβε πως ουδέποτε απέκρυψε πράξεις σεξουαλικής επίθεσης κατά την περίοδο που είχε «μεγάλες ευθύνες» στη Γερμανία, όπως και στο Βατικανό.
Εντούτοις αναγνώρισε πως είδε «κατάματα τις συνέπειες ενός πολύ μεγάλου λάθους». Και, όπως υπογραμμίζει, «έμαθα να κατανοώ ότι παρασυρόμαστε μόνοι μας σ’ αυτό το μεγάλο λάθος όταν το αμελούμε ή όταν δεν το αντιμετωπίζουμε με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και την απαραίτητη ευθύνη, όπως συνέβη υπερβολικά συχνά και εξακολουθεί να συμβαίνει».
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, προς όλα τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων τη βαθιά ντροπή μου, τον μεγάλο πόνο μου και το ειλικρινές αίτημά μου για συγχώρεση. Είχα μεγάλες ευθύνες μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Ο πόνος μου είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις καταχρήσεις και τα λάθη που συνέβησαν στη διάρκεια της θητείας μου σε διάφορους τόπους», είτε ως αρχιεπισκόπου του Μονάχου (1977-1982) είτε ως πάπα (2005-2013).
Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Westpfahl Spilker Wastl (WSW), στην οποία καταγράφονται περισσότερα από 400 θύματα σεξουαλικής βίας στην αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράιζινγκ, ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, πριν γίνει πάπας, γνώριζε για το παιδεραστικό παρελθόν ενός ιερέα, του Πέτερ Χούλερμαν.
Σε ένα έγγραφο το οποίο διαβιβάσθηκε επίσης σήμερα από το Βατικανό, σύμβουλοι του επίτιμου πάπα αρνούνται τις κατηγορίες που περιέχονται σ’ αυτή την έκθεση των 8.000 σελίδων και τις οποίες πέρασαν από κόσκινο για λογαριασμό του.
«Ως αρχιεπίσκοπος, ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ δεν είχε αναμιχθεί σε καμιά πράξη απόκρυψης καταχρήσεων», διαβεβαιώνουν αυτοί οι τέσσερις σύμβουλοι και κάνουν λόγο για «ανακριβείς» πληροφορίες που περιέχονται στη γερμανική έκθεση.
Ο γερμανός θεολόγος ευχαριστεί τέλος τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τον διαδέχθηκε το 2013 αφού εκείνος είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του, για την «εμπιστοσύνη», τη «στήριξη» και τις «προσευχές» του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ