Νηστήσιμα Κεράσματα: ποντιακά πιροσκί
Εν μέσω της νηστείας των Χριστουγέννων, αλλά και των πολλών ονομαστικών εορτών, μην ξεχάσετε σήμερα 25 Νοεμβρίου της Κατερίνες και αύριο τους Στυλιανούς και τις Στυλιανές, σάς έχουμε ακόμα μια εύκολη, πεντανόστιμη νηστήσιμη και οικονομική συνταγή.
Εν μέσω της νηστείας των Χριστουγέννων, αλλά και των πολλών ονομαστικών εορτών, μην ξεχάσετε σήμερα 25 Νοεμβρίου της Κατερίνες και αύριο τους Στυλιανούς και τις Στυλιανές, σάς έχουμε ακόμα μια εύκολη, πεντανόστιμη νηστήσιμη και οικονομική συνταγή. Αυτή τη φορά έρχεται από τα βάθη του Πόντου και σίγουρα αποτελεί ένα απολαυστικό κέρασμα.
Τα υλικά είναι απλά. Για τη ζύμη χρειαζόμαστε:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. αλάτι
1 κ. σ. λευκό ξύδι
5 κ. σ. ελαιόλαδο
περίπου 500 γρ. αλεύρι
Και για να γεμίσουμε τα πιροσκί μας θα χρειαστούμε:
5-6 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
προαιρετικά φέτα
Λάδι για τηγάνισμα
Σηκώνουμε μανίκια και αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε κάπου με μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα, για να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο). Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και αμέσως προσθέτουμε της βρασμένες πατάτες μαζί με ½ κούπα από το νερό στο οποίο τις βράσαμε. Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά μας. Εάν θέλουμε στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά νηστίσιμη φέτα. Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα πιροσκί. Κόβουμε, πάντα με τα δάχτυλά μας λαδωμένα, ένα μικρό κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση ,το κλείνουμε σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη να “ξεκουραστεί” για δύο λεπτά. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά το κάθε κομμάτι από όλες τις πλευρές.