Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο στο ιερό προσκύνημα Αγίας Βαρβάρας
Χιλιάδες είναι οι πιστοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον προσκυνηματικό ναό Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου.
Όπως κάθε χρόνο, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός. Το ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδος. Κάθε χρόνο συρρέει πλήθος πιστών από όλη την Αττική στο ναό της αγίας για να προσευχηθούν και να ζητήσουν τις πρεσβείες και τη μεσιτεία της.
Ο Ναός, όπως είναι σήμερα, κτίσθηκε το 1904 και είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Το μεσαίο κλίτος τιμάται στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας. Το δεξιό κλίτος είναι καθιερωμένο στο όνομα του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς, το δε αριστερό στο όνομα της Αγίας Μαύρας . Και τα δύο αυτά παρεκκκλήσια εγκαινίασε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αθηνών κυρός Θεόκλητος Α΄.
Στα 200 και πλέον χρόνια του ιερού Προσκυνήματος έχουν καταγραφεί στη λαϊκή ευσέβεια πλήθος θαυμάτων και σημείων. Οι πιστοί με ευλάβεια και ευχαριστιακή διάθεση προσφέρουν καθημερινά πλήθος αφιερωμάτων και αναθημάτων στη θαυματουργή εικόνα της αγίας Βαρβάρας που ανευρέθη με θαυμαστό τρόπο πριν από έναν αιώνα από ποιμένα της περιοχής που χρησιμοποιούσε το μικρό Ναό σαν στάβλο προβάτων.
Μια νύχτα είδε στον ύπνο του μια νέα που του είπε: «Ο τόπος αυτός που σταυλίζεις τα πρόβατά σου είναι δικός μου και να σταματήσεις να τον βεβηλώνεις».
Ο βοσκός δεν έδωσε καμιά σημασία και αδιαφόρησε παντελώς. Αφού πέρασαν λίγες μέρες, άρχισε να χάνει από ένα πρόβατο κάθε μέρα. Η νέα παρουσιάζεται και πάλι στο βοσκό, στον ύπνο του, και του λέει: «Αύριο, δύο άτομα που θα έλθουν στον τόπο αυτό, και τα συναντήσεις, να τα καλέσεις για να σκάψουν στο δεξιό μέρος προς την είσοδο».
Πράγματι την επόμενη μέρα δύο γυναίκες ξεκίνησαν να πάνε στον τόπο εκείνο για να μαζέψουν χόρτα. Αυτές οι γυναίκες είχαν την ευλογία να βρουν τη σημερινή περίφημη, παλαιότατη και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, διαστάσεων 37Χ26 εκατ., που μέχρι σήμερα φυλάσσεται στο Προσκύνημα και αποτελεί ιερό κειμήλιο και καύχημα των χριστιανών.
Το μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στον χώρο που σήμερα έχει ανεγερθεί ο Ναός από την μακρόχρονη εγκατάλειψη ήταν σχεδόν χαμένο. Ήταν καλυμένο από χώμα και πέτρες μέχρι 80 πόντους και το χρησιμοποιούσαν σαν στάνη προβάτων. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το μέγεθος της φθοράς των τοιχογραφιών. Σ’ αυτό οφείλεται και η διαφορά του βάθους του μεσαίου κλίτους του σημερινού Ναού.
Σήμερα στο ιερό Προσκύνημα σώζονται, στην Εύρεση, όπως λέγεται το Άγιο Βήμα του ναού, τοιχογραφίες του 1774 και στον κυρίως ναό αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, που έχουν συντηρηθεί.
Το προσκύνημα από το 1949 υπάγεται στην κυριότητα και διοίκηση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα έσοδα του ιερού Προσκυνήματος διατίθενται πάντοτε για ιεραποστολικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Διαβάστε επίσης:
Ο βίος της Αγ. Βαρβάρας
Η Αγία Βαρβάρα προστάτιδα του Πυροβολικού