Ουκρανία: Ουκ έστιν τέλος του δράματος των προσφύγων – Περί άλλων τυρβάζει ο Βολοκολάμσκ
Την ώρα που το δράμα των Ουκρανών δεν έχει τέλος και οι πρόσφυγες αγγίζουν τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Βολοκολάμσκ …έκανε λόγο για «αναγκαστικά μετακινθέντες», ενώ «περιέγραψε» και τη βοήθεια που δέχονται αυτοί οι άνθρωποι από τη συνεχιζόμενη πολεμική αντιπαράθεση.
Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, δήλωσε ανερυθρίαστα «Όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες που εδρεύουν στα εδάφη, όπου ευρίσκονται οι πρόσφυγες τους βοηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην βοήθεια που δέχονται οι πρόσφυγες στη Πολωνία, η οποία αδιαμφισβήτητα έχει δεχτεί ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων.
Στα λόγια, μάλλον, αναλίσκεται εκ μέρους του η ηθική στήριξη στους πρόσφυγες, την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδεψε ο ίδιος μέχρι την Πολωνία για να σταθεί στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αποκλειστική μου εστίαση αυτές τις ημέρες είναι να σταθώ αλληλέγγυος και να προσευχηθώ για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί διά της βίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αδικαιολόγητης επιθετικότητας όπως επίσης και εξαιτίας της φρικτής βίας που έχει προκαλέσει η Ρωσία στο ανεξάρτητο έδαφος της Ουκρανίας».
Δυστυχώς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, παρέλειψε να καταδικάσει τον πόλεμο που οδήγησε τα εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Και πώς θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, όταν ακόμα και τις Άγιες ημέρες του Πάσχα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασσών των Ρωσιών Κύριλλος προσευχήθηκε μεν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν τον καταδίκασε!
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, μίλησε για την την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης, αλλά δεν τόλμησε να αμφισβητήσει, ούτε και να επικρίνει τη ρωσική επιχείρηση, «δικαιώοντας» εκείνους που κάνουν λόγο για έναν ιεράρχη δεμένο στο άρμα του Πούτιν.
«Είθε ο Κύριος πρώτα απ΄ όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου εξακολουθεί να χύνεται αίμα», σημείωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε: «Είθε ο Κύριος να γιατρεύσει τις πληγές που υπέστησαν οι άνθρωποι, οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους, οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους».
Ευτυχώς, για όλους αυτούς τους ανθρώους που ταλανίζονται από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν και Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, ο οποίος περί τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ως επικεφαλης μια ομάδας βοήθειας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις Πολωνικές Αρχές και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, ενώ παράλληλα είχε επισκεφθεί και χώρους φιλοξενίας προσφύγων, αποθήκες τροφίμων και άλλων υλικών, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί επί τόπου για το σύστημα οργάνωσης των υποδομών, αλλά και για τις τρέχουσες ανάγκες.
Ακόμα και την ώρα που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος ματαίωσε τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας , στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ και στο μήνυμα που απέστειλε στον Κύριλλο για το Ορθόδοξο Πάσχα, τον κάλεσε να εργαστεί για την ειρήνη στην εμπόλεμη Ουκρανία, αποκλειστικό πρόβλημα των Ρώσων ιεραρχών φαίνεται πως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το ανώφελο power game που μονομερώς προσπαθούν να παίξουν εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πώς αλλιώς, θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριου, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σκιάζοντας με αυτή του την κίνηση το πανηγυρικό κλίμα της λιτανείας της εικόνας του Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία…; Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό ειδικα μετά τις αντιδράσεις και το πλήθος συζητήσεων που προκάλεσε αυτή η κίνηση μια τέτοιο σπουδαία θρησκευτικά ημέρα.