Αρχιεπίσκοπος «Σήμερα ζούμε ένα σταθμό στη ζωή της Εκκλήσίας»
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος στην εκδήλωση για την ψηφιοποιηση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου
Ενημερωτική εκδήλωση για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, κατά την Τρίτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την Προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Τους προσκεκλημένους της εκδηλώσεως καλωσόρισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ.Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι και ο Φορές υλοποίησης του εν λόγω έργου.
Για το Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ για τη λειτουργικότητα του έργου ο κ. Γεώργιος Βλάχος, Υπεύθυνος του Έργου. Ο κ. Βλάχος αφού αναφέρθηκε στο αντικείμενο, στη σκοπιμότητα, στα αναμενόμενα οφέλη, στους στόχους, στην έκταση και στα χαρακτηριστικά του, έκανε και επίδειξη του ιστοτόπου «www.iaee.gr».
Εκ μέρους του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Σταύρου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλου όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, επισήμανε,
«Σήμερα ζούμε ένα σταθμό στη ζωή της Εκκλησίας. Κάθε άνθρωπος που θέλει να μάθει ιστορία και να κάνει έρευνα και πολιτισμό πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος. Διότι τα αρχεία αυτά ήταν στην σκιά και απροσπέλαστα. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοια αρχεία. Υπάρχουν Μοναστήρια και Μητροπόλεις που έχουν ιστορικά αρχεία και πρέπει να γίνουν και αυτά προσιτά στο κοινό. Φανταστείτε όλο αυτό το αρχείο της Εκκλησίας να είναι κτήμα στην έρευνα, στην εκπαίδευση όλων, στον πολιτισμό και κυρίως στην γνησιότητα. Θα πάψουν οι διάφοροι προπαγανδιστές, όλοι εκείνοι, που κάνουν τους έξυπνους με τις προσωπικές παρεμβάσεις στα διάφορα γεγονότα και τα διαστρέφουν. Επειδή η Εκκλησία κατέχει την αλήθεια δεν την φοβάται. Τα κείμενα αυτά είναι οι αποδείξεις. Και θα είμαστε εγκληματίες αν δεν εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα κείμενα. Ποιός θα μπορέσει να αμφισβητήσει αυτά τα υπάρχοντα στοιχεία! Πόσοι μάλιστα θα διαψευστούν από τα ψέματα και τις ραδιουργίες!».