Η εορτή του Τιμίου Σταυρού στην Κατούνα Ξηρομέρου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Χρυσόστομος Κελεπούρης, Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας, ο ιεροκήρυξ, αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Μιχαήλ Βραχάς.

Την Κατούνα Ξηρομέρου επισκέφθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Χρυσόστομος Κελεπούρης, Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας, ο ιεροκήρυξ, αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Μιχαήλ Βραχάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με την ευκαιρία της εορτής του Τιμίου Σταυρού, ανέλυσε κυρίως το γιατί κάνουμε τον Σταυρό μας και ποιά η σημασία του

Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στο ότι το να κάνουμε τον Σταυρό μας είναι αρχαιοτάτη παράδοση, αφού, αυτό το αναφέρει τον 4ο αιώνα ο Μέγας Βασίλειος, στο κείμενό του, περί του Αγίου Πνεύματος. Εκεί γράφει, ότι από τα δόγματα που φυλάσσει η Εκκλησία, άλλα τα λάβαμε από γραπτή διδασκαλία, και άλλα έφθασαν σε εμάς, μυστικώς, από την παράδοση των Αποστόλων και τα δεχθήκαμε και τα δύο. Γι’ αυτό και η γραπτή και η άγραφη παράδοση έχουν την σημασία τους για την πίστη. Αν εγκαταλείψουμε όσα παραλάβαμε από γενιά σε γενιά, προφορικά, θα ζημιώσουμε το Ευαγγέλιο.

Ο Μέγας Βασίλειος χρησιμοποίησε γι’ αυτό μερικά παραδείγματα. Το πρώτο παράδειγμα είναι το ότι κάνουμε το σημείο του Σταυρού, που δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή, γιατί μας το μετέφερε η αρχαία παράδοση.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το νόημα του Σταυρού που κάνουμε. Κυρίως ανέφερε τρεις λόγους. Ο πρώτος, ότι είναι μια ομολογία του Τριαδικού Θεού και της Ενανθρωπήσεως του Χριστού και η ομολογία της αγάπης του Θεού που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για εμάς.

Ο δεύτερος λόγος, ότι με τον τρόπο αυτό επικαλούμαστε τη βοήθεια του Θεού για να σταυρώσουμε τα πάθη μας, τα οποία είναι οι παρά φύσιν ενέργειες της ψυχής. Και ο τρίτος λόγος είναι, ότι εκφράζουμε την αγάπη μας προς τον Θεό μέχρι θανάτου.

Ο Μητροπολίτης κατέληξε λέγοντας ότι επειδή ζούμε σε μια αντισταυρική εποχή, πρέπει να κάνουμε τον Σταυρό μας με πίστη, ταπείνωση και προσευχή και να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού για να ζούμε και εμείς σταυρικά.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Θεόδωρος Στούπας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Θωμάς Καφρίτσας, ο Διοικητής του Α. Τ. Κατούνας, Αστυνόμος Β’ κ. Δημήτριος Κόκκιος, πλήθος πιστών χριστιανών, καθώς και η Διευθύντρια, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κατούνας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Κατούνας, όπου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές.

Κατά τη σύντομη συνάντησή του με τα παιδιά εξέφρασε τη χαρά του, γιατί επισκέφθηκε πρώτη φορά την Κατούνα και ενθουσιάστηκε με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τους ανθρώπους που συνάντησε. Αναφέρθηκε στην διακονία του ως Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στις εμπειρίες που έχει όλα αυτά τα χρόνια ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Τόνισε ότι είναι όλοι χαρούμενοι που τη φετινή σχολική χρονιά θα γίνονται τα μαθήματα χωρίς την προστατευτική μάσκα, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αποβάλλουμε και τις μάσκες της υποκρισίας που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας. Αναφέρθηκε στις σχέσεις των ανθρώπων και στη διαφορά μεταξύ της φιλίας, της αγάπης και του έρωτα και ευχήθηκε να ζήσουν την νέα χρονιά με χαρά, ελευθερία και έμπνευση.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο     https://photos.app.goo.gl/3Xbe1vfDxRzMM7xC8

TOP NEWS