Στο Σύδνεϋ ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών για την Α´ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη

  • Dogma
μητροπολίτης σαράντα εκκλησιών

Στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας αφίχθη την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος θα παραστεί και θα ομιλήσει στην πρώτη Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη (18-19 Οκτωβρίου 2022), εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου υποδέχθηκε αυτοπροσώπως στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Κατά την υποδοχή, τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, οι εργαζόμενοι κληρικοί στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και πολλοί άλλοι κληρικοί. Παρίσταντο, επίσης, μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Οργανισμού, κ. Στέλιο Μαγδαλόπουλο, καθώς και πολλοί πιστοί.

Άπαντες, στη συνέχεια, μετέβησαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ο κ. Μακάριος καλωσόρισε επισήμως τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, παρουσία κληρικών και συνόλου του προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε εγκαρδίως τον υψηλό προσκεκλημένο, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά και συγκίνηση όλων για την επίσκεψή του στην πέμπτη ήπειρο και για τη συμμετοχή του στην επικείμενη Παναυστραλιανη Ιερατική Σύναξη. Αναφερόμενος με αδελφικούς και εγκωμιαστικούς λόγους στην προσωπικότητα του κ. Ανδρέα, υπενθύμισε καταρχάς την πολυετή και ευδόκιμη διακονία του στην Πατριαρχική Αυλή, όπου υπηρέτησε σε πολλές επιτελικές θέσεις, καθώς και τη μετέπειτα καλλίκαρπη αρχιερατική του πορεία, για να επισημάνει ότι πανθομολογείται πλέον, εντός και εκτός του Πατριαρχείου, ότι «με την εκλογή του ως Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών ανασταίνεται το πνεύμα των παλαιών Φαναριωτών Αρχιερέων». Χαρακτήρισε, ως εκ τούτου, μεγάλη τιμή και ευλογία για την τοπική Εκκλησία της Αυστραλίας το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας επέλεξε έναν εκ των εκλεκτών Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου να Τον εκπροσωπήσει στο μεγάλο και ιστορικό γεγονός της πρώτης Παναυστραλιανής Ιερατικής Συνάξεως.

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί την Αρχιερατεία του Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών, καθώς επίσης η παραμονή του στην πέμπτη ήπειρο να είναι ευχάριστη και μια επωφελής πνευματική εμπειρία για τον ίδιο.

Ο κ. Ανδρέας αντιφώνησε με εξίσου εγκάρδιους λόγους και εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας ότι αποδέχθηκε με πολλή χαρά την πρόταση του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου να συμμετέχει ως εκπρόσωπός Του στην Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη. Ο πρώτος λόγος, όπως εξήγησε, είναι διότι προσδοκά να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες από τη γνωριμία και τη συναναστροφή του με το πλήρωμα της μεγάλης Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, της Αυστραλίας.

Ο δεύτερο λόγος, επισήμανε, είναι το γεγονός ότι «έχει την ευλογία να ποιμαίνει την Επαρχία αυτή ο φίλτατός μου Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, με τον οποίο γνωρίζομαι περίπου είκοσι χρόνια, ζήσαμε πάρα πολλά μαζί, εξετίμησα τα χαρίσματά του από την πρώτη στιγμή – την ευρυμάθειά του, την ευλάβειά του, την ευθυκρισία του στα εκκλησιαστικά θέματα – και χάρηκα πάρα πολύ όταν η Εκκλησία τον ανέδειξε, χάριτι Θεού, στον θρόνο της περιπύστου αυτής επαρχίας». Ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά του, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών εξέφρασε την αγάπη, την εκτίμηση και τη συμπαράστασή του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους συνδέει πάντοτε αδελφική φιλία.

Τέλος, διατηρώντας έντονη τη συναισθηματική του φόρτιση, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ευχαρίστησε και ευλόγησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη θερμή υποδοχή του, στο αεροδρόμιο και στον Καθεδρικό Ναό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθα σε ένα τόσο μακρινό μέρος, αλλά αισθάνομαι σα να βρίσκομαι στο Πατριαρχείο». Κι αυτό, όπως συμπλήρωσε, συνέβη διότι η Μητέρα Εκκλησία είναι σαν ένα δέντρο, με ρίζες, κορμό και κλαδιά, και κάθε εκκλησιαστική επαρχία της αποτελεί την προέκτασή της. «Άλλωστε αυτό που μας συνδέει είναι ένας ιερός σύνδεσμος, ο εν Χριστώ σύνδεσμος, και η αγάπη μεταξύ μας», σημείωσε κλείνοντας.

TOP NEWS