Επιτάφιος στην Κέρκυρα
Χιλιάδες επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα.
Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, αφού σε όλους τους ιερούς ναούς της Πόλεως και όχι μόνο, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, μετά την ακολουθία του επιταφίου θρήνου εντός των ιερών ναών, λιτανεύεται ο επιτάφιος εκάστης ενορίας, ο οποίος διέρχεται μέσα από το κέντρο της πόλεως, και ιδιαίτερα από την πλατεία Λιστόν.
Τελευταίος εξέρχεται ο επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, και την συμμετοχή όλων των αρχών του τόπου μας, των μαθητών των σχολείων της Κέρκυρας, των προσκόπων, άλλων φορέων και των φιλαρμονικών της πόλεως, που παιανίζουν πέραν όλων των άλλων εμβατηρίων, το περίφημο μουσικό κομμάτι Adagio.
Τελευταία ακολουθεί η πολυπληθείς πολυφωνική χορωδία του ιερού Μητροπολιτικού Ναού, την οποία πλαισιώνουν κι άλλες ντόπιες εκκλησιαστικές χορωδίες.
Προηγουμένως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, τελείται η ακολουθία του επιταφίου θρήνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου εντός και εκτός του ναού.
Έτσι και φέτος, η πολυφωνική χορωδία έψαλλε την Τρίτη Στάση των εγκωμίων «Αι γενεαί Πάσαι», και περί την δεκάτην ώραν εσπερινήν εξήλθε ο μεγαλοπρεπής επιτάφιος, μέσα σε μια φαντασμαγορική εικόνα την απριλιάτικη νύχτα, κρατώντας οι άνθρωποι το αγιοκέρι τους.
Δυστυχώς, λόγω ξαφνικής κακοκαιρίας η πομπή του Επιταφίου διεκόπη και επεστρεψε στον Ιερο Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, απευθύνθηκε τόσο στους εκπροσώπους του λαού, παροντων των τοπικων αρχων και του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γεωργίου Κουμουτσακου αλλά και ιδιαίτερα στον ιερό κλήρο, και τον ευλογημένο λαό του Θεού. Έλαβε αφορμή από το εγκώμιον « Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου».
Ο Ισραηλιτικός λαός όταν ελευθερώθηκε, με την επέμβαση του ιδίου του Θεού από τη δουλεία του Φαραώ, και πορεύονταν δια της ερήμου στην Γη της επαγγελίας, δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από την πείνα και την δίψα. Αλλά ο Θεός με θαυματουργικό τρόπο, τους έστειλε το μάννα εξ’ ουρανού, για να κορέσει την πείνα αυτού του λαού.
Αυτός λοιπόν ο ευεργετημένος λαός, εστράφη εναντίον του ευεργέτου του. Τον κατεδίκασε με τον σταυρικό θάνατο.
Ένας λοιπόν ευεργετημένος λαός είναι και ο νέος Ισραήλ, ο οποίος γνώρισε το Θεό και την ευεργεσία του. Έλαβε το υπερ παν όνομα του τετιμημένου Χριστιανού.
Όλη η χριστιανική Ευρώπη, η οποία ποικιλοτρόπως ευεργετήθηκε από τον Θεό, και μέσα σ’ αυτήν την Ευρώπη, στην οποία ανήκει και ο δικός μας λαός, ο ελληνικός, ο οποίος εσώθη από την πνευματική πείνα και δίψα, που τον ανύψωσε ο θεός από την εποχή της δουλείας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε ελεύθερον και δημοκρατικό λαό, δυστυχώς εστράφη κατά του Ευεργέτου του.
Υιοθετήσαμε τα κύματα της αθεΐας, της άρνησης, του λεγομένου θρησκευτικού συγκρητισμού, το πνεύμα του συμφέροντος, της ειδωλομανίας, του υλισμού και του πανσεξουαλισμού.
Δυστυχώς όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και η Πατρίδα μας παραμορφώθηκε, από όλες τις παρεμβάσεις που δέχτηκε στην πνευματική και χριστιανική της ζωή.
Σήμερα προβάλλονται ως πρότυπα όλες οι παρα φύσιν καταστάσεις, που προσπαθούν να αφαιρέσουν κάθε πνευματική ικμάδα και αξία, που ο Χριστός μας εμφύτευσε και καλλιέργησε στην ζωή μας.
Αυτός λοιπόν ο λαός που γεύτηκε την αγάπη του Θεού ποικιλότροπα, σήμερα έχει καταντήσει να παίρνει την θέση του αγνώμονος λαού, και να στέκεται απέναντι του Εσταυρωμένου Ιησού.
Η ικεσία μας καθώς λιτανεύουμε τον Βασιλέα της Δόξης, της μοναδικής ελπίδας και απαντοχής μας, είναι να φυσθεί ο θεός ώστε να λυτρώσει αυτόν τον παραστρατημένο λαό του, ο οποίος λαός όμως κατάβαθα τον αγαπά και τον εμπιστεύεται.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους πολυπληθείς επισκέπτες και προσκυνητές του νησιού μας.