Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ο π. Ανάργυρος κατά την προσφώνησή του ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και καλλιέργησαν τον αγάπη του για την Εκκλησία και την ιερωσύνη. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δαμασκηνό, ο οποίος με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη τον κάλεσε να χειροτονηθεί και τον περιέβαλλε με ιδιαίτερο πατρικό ενδιαφέρον.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας ιερούργησε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο Ανάργυρο Πλάκα.
Ο π. Ανάργυρος κατά την προσφώνησή του ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και καλλιέργησαν τον αγάπη του για την Εκκλησία και την ιερωσύνη. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δαμασκηνό, ο οποίος με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη τον κάλεσε να χειροτονηθεί και τον περιέβαλλε με ιδιαίτερο πατρικό ενδιαφέρον.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του προς τον νέο κληρικό, έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, όπου καταγράφεται ο διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα και επεσήμανε τρία χαρακτηριστικά σημεία, που αφορούν το έργο του κληρικού.
Τόνισε ότι οι κληρικοί οφείλουν να συνεχίσουν το έργο τού Χριστού, το οποίο είναι η συνάντηση με τον κάθε άνθρωπο, μια συνάντηση απροϋπόθετη, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Χριστός δεν αποκλείει, δεν εξαιρεί και δεν απορρίπτει κανέναν. Στην συνάντηση με την Σαμαρείτιδα αποδεικνύεται περίτρανα, ότι ο Χριστός καταργεί κάθε σύνορο, καταργεί τα εθνικά σύνορα, αφού συνομιλεί με μια αλλοεθνή, καταργεί τα θρησκευτικά σύνορα, αφού ο μωσαϊκός νόμος απαγόρευε κάθε επικοινωνία με τους Σαμαρείτες, καταργεί τα ηθικά σύνορα, αφού συνομιλεί με μια αμαρτωλή, καταργεί ακόμα και τα κοινωνικά στερεότυπα, αφού οι άγραφοι κανόνες της εποχής, του απαγόρευαν να συνομιλήσει με μια γυναίκα.
«Αυτή είναι η Εκκλησία τού Χριστού. Μια Εκκλησία ανοιχτή να υποδέχεται και να αποδέχεται όλους τους ανθρώπους. Δεν λειτουργεί επιλεκτικά, ούτε εκλεκτικά, αλλά δέχεται τον κάθε άνθρωπο για να του προσφέρει το φώς, την αλήθεια και τη ζωή του παραδείσου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο σημείο που τόνισε ήταν, ότι ο Χριστός βλέπει τον κάθε άνθρωπο ως μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Δεν τον ταυτίζει με την αμαρτία που διαπράττει, αλλά τον βλέπει ως έναν ασθενή που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό είναι το έργο πού καλείται να επιτελέσει ο ιερεύς, να δέχεται με αγάπη, με κατανόηση, με υπομονή τους ανθρώπους.
Το τρίτο χαρακτηριστικό που επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος στο νέο πρεσβύτερο ήταν να μην δημιουργήσει ποτέ οπαδούς. Ο Χριστός δεν κράτησε τη Σαμαρείτιδα κοντά του, αλλά την άφησε να φύγει. «Οφείλεις να είσαι ο δρόμος, πού θα οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό. Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά σου, διψώντας να λάβουν το πνευματικό νερό. Να τους θρέψεις όλους με τον λόγο του Θεού, με υπομονή, με παρρησία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην αγωνία που τον συνέχει για την εξεύρεση καλών κληρικών, που με πίστη, με αγνότητα καρδιάς, σώματος και ψυχής θα γίνουν οι καλοί ποιμένες του λαού και προέτρεψε τους πιστούς να εύχονται ο Θεός να αναδείξει καλούς και ευλαβείς κληρικούς, που θα προσέλθουν να λάβουν την ιερωσύνη και να διακονήσουν την τοπική μας Εκκλησία.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του Ναού, π. Χριστοφόρο Αγγελή και του ευχήθηκε, φέροντας τον Σταυρό του Χριστού, να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο του στη ζωντανή αυτή Ενορία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρυνείας.
Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον μοναχό Ανάργυρο Πλάκα, τον οποίο εισήγαγε στο μοναχικό πολίτευμα, δια της Ακολουθίας της Ρασοευχής, το απόγευμα της Παρασκευής 12ης Μαΐου 2023, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιωτίσσης, μετονομάσας αυτόν από Αλέξανδρο σε Ανάργυρο.
Κατά την προσφώνησή του τόνισε, ότι ο νέος διάκονος διακρίνεται για τον ζήλο και την προθυμία του, την ευλάβεια και τον βαθύ σεβασμό του προς την Εκκλησία, αλλά και για την απλότητα του χαρακτήρος του και την αγαθότητα της καρδιάς και των συναισθημάτων του.
Ανέφερε επίσης, ότι με τη Χάρη του Θεού όλες σχεδόν οι χειροτονίες που τέλεσε το τελευταίο διάστημα αφορούν την Αρχιερατική Περιφέρεια Μεσολογγίου, καλύπτοντας, έτσι, τα εφημεριακά κενά της περιοχής και υπογράμμισε την σπουδαιότητα της ύπαρξης μονίμων εφημερίων στις Ενορίες, γιατί η πνευματική ζημία που δημιουργείται από την απουσία του ιερέα σε μια Ενορία είναι πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολα θεραπεύεται στο μέλλον.