Η μεγάλη ευκαιρία της Εκκλησίας
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από μόνη της μια θετική εξέλιξη για την Εκκλησία. Η καταγραφή των κειμηλίων κατά κύριο λόγο, αλλά και στοιχεία που αφορούν γάμους, βαπτίσεις, διαζύγια, θανάτους είναι από τα θέματα που απασχολούν τις μητροπόλεις, πολλές από τις έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα.
Ο κ.Πιερρακάκης που κατά το παρελθόν έχει δείξει ότι στηρίζει ανάλογα αιτήματα, αυτή τη φορά θα έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα εισάγουν και την Εκκλησία στη νέα εποχή. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, η υλοποίηση των οποίων θα αναδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα οποία χρηματοδοτεί με 38 εκ. το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του ΕΣΠΑ. Ο κ.Πιερρακάκης, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε συναντήσεις με παράγοντες της Συνόδου και είχε προωθήσει την ψηφιοποίηση του πληθωρικού αρχειακού και μουσειακού υλικού που διαθέτουν οι Ιεροί Ναοί, οι εκκλησιαστικές σχολές και οι Ιερές Μονές ανά την χώρα.
Πλέον από τη θέση του Υπουργού Παιδείας είναι πιο κοντά στην Εκκλησία και αναμένεται να έχει μια καλή συνεργασία πρακτικού περιεχομένου και λιγότερο «θεολογικού».
Το μεγάλο θέμα για την Εκκλησία είναι η άμεση ολοκλήρωση του έργου. Οι δράσεις αφορούν και μια σειρά έργων που είτε αναβαθμίζουν την διοικητική λειτουργία της Εκκλησίας (πχ. Ψηφιοποίηση αρχείου γάμων και διαζυγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) είτε ενισχύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από κοινωφελή ιδρύματα της Εκκλησίας.
Τα έργα που αναμένεται να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς αφορούν:
– Την κωδικοποίηση Νομοθεσίας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου και το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών.
-Την ψηφιοποίηση αρχείου γάμων και διαζυγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
– Τη Διοικητική και Γεωχωρική Τεκμηρίωση Εκκλησιαστικών Ακινήτων που τηρούνται στο Υποσύστημα Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας της ΙΑΑ.
-Το αθωνικό – ψηφιακό αποθετήριο μετοχίων του Αγίου Όρους.
– Η Ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ.
-Η Ψηφιακή αναβάθμισης υπηρεσιών ιδρύματος Κόκκορη Πιλοτικό Κέντρο e-συμβουλευτικής διαχείρισης ΑΜΕΑ ΠΝΟΥ ατόμων με κινητικές αναπηρίες.
– Η ψηφιακή διάσωση ανάδειξη και περιήγηση στην υλική και άυλη πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της Μητρόπολης Σπάρτης.
-Η Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Θρησκευτικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.
-Η Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση κειμηλίων Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
-Η Ευφυής Ψηφιακή Διαχείριση Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Πιερίας.
-Οι ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Προώθησης Θρησκευτικού Πολιτισμού με Χρήση ΤΠΕ.
-Η Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών.
-Η ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό υλικό της μητρόπολης Κομοτηνής.
-Η οργάνωση, ψηφιακή διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Δικτύου Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
-Η ολοκληρωμένη ψηφιακή ανάδειξη της νεότερης ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
-Η ψηφιακή κιβωτός της καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
-Η ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής ζωής.
– Η Τεκμηρίωση, Ανάδειξη, Προβολή και Αξιοποίηση Κειμηλίων Χριστιανικής Τέχνης Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας με Χρήση Σύγχρονων Ψηφιακών Τεχνολογιών.
– Η Συλλογή, Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Προβολή, μέσω σύγχρονων καινοτομικών ψηφιακών εφαρμογών, του υλικού που αφορά στα Θρησκευτικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
– Οι δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακός ενοριακός κόμβος εκπαίδευσης και εξοικείωσης των κληρικών σε θέματα και υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης).
Πέραν του κ.Πιερρακάκη, η επανεκλογή της Ν.Δ δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την αξιοποίηση της περιουσίας που είναι και το μεγάλο στοίχημα της Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για σημαντικά έργα που αφορούν την αξιοποίηση ακινήτων, κυρίως στην Αττική, τα οποία μεν έχουν δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχουν βαλτώσει για διάφορους λόγους και κυρίως εξ αιτίας των αντιδράσεων των τοπικών δήμων. Το μεγάλο ερώτημα είναι οι εξελίξεις στο σημαντικότερο έργο της Εκκλησίας στο Σχιστό, το οποίο έχει προσωρινά παγώσει με ευθύνη της Συνόδου. Υπάρχουν όμως και σημαντικά ακίνητα στα Νότια Προάστια τα οποία μπορούν, στην περίπτωση που αξιοποιηθούν, να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική αναγέννηση της Εκκλησίας.