Eορτασμός Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας τιμά σήμερα 19 Φεβρουαρίου η Εκκλησία.
Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέσθηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καρσιώτης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνος της Αγίας με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και τιμητικού αγήματος του Λιμενικού Σώματος.
Ακολούθησε δέηση έξω από το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης και αμέσως μετά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Συμμετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ παρέστησαν Διευθυντές Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος είχε και την γενική ευθύνη της πανηγύρεως, κλήρος και λαός.
Η Αγία Φιλοθέη υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα του καιρού της, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη φήμη που είχε τόσο στην εποχή της όσο και κατά τους μετέπειτα αιώνες, φήμη που απορρέει από το κοινωνικό της έργο και που οδήγησε τελικά και στην αναγνώρισή της ως Οσίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Μετά τη χηρεία της έγινε μοναχή και ίδρυσε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη Μονή του Αγίου Ανδρέου, όπου έβρισκαν προστασία και μάθαιναν και οικιακές τέχνες, άπορα κορίτσια της πόλης. Το σπίτι των Μπενιζέλων, που ανεγέρθηκε πιθανότατα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών που σώζονται στη νότια Ελλάδα.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης