Μήνυση Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου και στον Νικήτα και αποκαλύψεις από τη Σύνοδο
Η βασική αιτίαση του Παϊσίου συνίσταται ότι επί μακρά σειρά ετών δεν λάμβανε μισθό ή αμοιβή κατά την θήτευση του στη Μονή όπως προβλέπεται από σχετική Αμερικανική νομοθεσία.
Ο πρώην Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος (Λουλουργάς) ιδρυτής και επί σειρά ετών ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, κατέθεσε μήνυση σε Αμερικανικά Δικαστήρια εναντίον της Μονής, του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα ως προέδρου του Τραστ της Μονής και του αειμνήστου Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου (Ζαχαρή) τελευταίου ηγουμένου της, ζητώντας αποζημίωση ύψους $25 εκατομμύρια δολάρια (είκοσι πέντε εκατομμύρια). Διευκρινίζεται ότι η μήνυση υπεβλήθη τον περασμένο Φεβρουάριο 2024 όταν ήταν ακόμα εν ζωή ο Επίσκοπος Ιερόθεος γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται το όνομα του σ’ αυτή.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον πρώην Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο αρνήθηκε να προβεί σε οιονδήποτε σχολιασμό.
Η βασική αιτίαση του Παϊσίου συνίσταται ότι επί μακρά σειρά ετών δεν λάμβανε μισθό ή αμοιβή κατά την θήτευση του στη Μονή όπως προβλέπεται από σχετική Αμερικανική νομοθεσία. Η μήνυση αναμένεται να δημιουργήσει επί πλέον επιπλοκές αναφορικά με το θέμα της μεταβίβασης των Μετοχίων της Μονής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου του Φαναρίου, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής, την οποία ωστόσο αντιπαρήλθε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η αποκάλυψη αυτή της μήνυσης βγήκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου κατά το διήμερο Κυριακής 9 και Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024, από σχετική έκθεση περί της Μονής Χρυσοβαλάντου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε από αμφοτέρους τον Ελπιδοφόρο και τον Νικήτα να του υποβάλλουν εκθέσεις για τη Μονή Χρυσοβαλάντου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ Φαναρίου, ο Ελπιδοφόρος στην έκθεση του φέρεται να έχει γράψει επίσης πως κάτι πρέπει να γίνει με την Χρυσοβαλάντου. Τα Μετόχια με απόφαση της Συνόδου είναι ήδη στην Αρχιεπισκοπή και ότι πρέπει να οριστεί ηγούμενος για να επιλυθούν τα θέματα της Μονής. Σύστησε στον Πατριάρχη για την ηγουμενία τον Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Οικονομίδη, πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης κατά το χρονικό διάστημα απόπειρας του Ελπιδοφόρου να την προσαρτήσει στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια υπό την δικαιοδοσία του, έπειτα από τον εξοστρακισμό του Μητροπολίτη Ευαγγέλου. Τον Οικονομίδη τον απέμακρυνε από την πρωτοσυγκελία ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος και σήμερα ιερατεύει στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Ντέλαγουεαρ. Ακόμα έγινε λόγος για κάποιον Αρχιμανδρίτη από τη Θεσσαλονίκη και επίσης για κάποιον άλλον από το Άγιο Όρος, αλλά τελικά το θέμα παρέμεινε εκκρεμές χωρίς καμία απόφαση.
Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του «Εθνικού Κήρυκα» και του γράφοντος. Φέρεται να είπε τί θα γίνει με τον «Εθνικό Κήρυκα» και τον Καλμούκο από την Αμερική που γράφει με λεπτομέρειες ό,τι λέμε εδώ στη Σύνοδο, αυτά είναι τα μυστικά της Συνόδου και δεν πρέπει να βγαίνουν έξω
Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης Θεοδώρητος έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου εν Συνόδω παρουσιάζοντάς τον ως χαρισματικό ιεράρχη, λόγιο και με παιδεία. Αναφορικά με το Τρισάγιο που τέλεσε ο Ελπιδοφόρος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του Αγίου Γρηγορίου του Ε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίον οι Τούρκοι απαγχόνισαν στην Πύλη του Πατριαρχείου, ο Θεοδώρητος είπε ότι ρώτησε τον Ελπιδοφόρο γιατί το έκανε το Τρισάγιο κι ο Ελπιδοφόρος του απάντησε πως δεν έχει γίνει η αναγνώριση της Αγιοκατάταξης του.
Ο Πατριάρχης είπε μα εγώ εδώ κάνω και Ακολουθία, ανάβω και κερί και καταθέτω και λουλούδια. Εν τω μεταξύ ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την ονομαστική γιορτή του Πατριάρχη, λοιδορούσαν για το Τρισάγιο που ανέπεμψε ο Ελπιδοφόρος.
Επίσης εν Συνόδω έγινε συζήτηση για ορισμένα σημεία των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφορικά με θέματα νεποτισμού. Εγινε επίσης αναφορά να γίνεται οικονομικός έλεγχος στην Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας