Ηγούμενος Ι.Μ Εσφιγμένου: Όλα στο βωμό της ψηφοθηρίας; Ενημερώνουμε τον κ. Νατσιό, πως υπάρχει Θεός και βλέπει

  • Dogma
εσφιγμένου

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος: Με την τοποθέτησή του ο Νατσιός πέρα από την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας επί Αγίου Όρους, τάσσεται εμμέσως, πλην σαφώς, υπέρ της συνέχισης της κατάληψης από ετεροδόξους. Είναι σαφές σε όλους εδώ και δεκαετίες πως με παρακάλια και διαλόγους οι καταληψίες δεν εκκενώνουν το κεντρικό κτήριο της Μονής. Ούτε έχουμε κάτι να διαπραγματευτούμε ως ορθόδοξοι με ετεροδόξους για την κατοχή μιας μονής που ανήκει μια χιλιετία στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία με κεφαλή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντιθέτως οι καταληψίες είναι μέλη της Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος με κεφαλή τον δικό τους αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ ο αρχηγός της κατάληψης δεν έχει χειροτονηθεί ποτέ εντός της Εκκλησίας μας.Όλα στο βωμό της ψηφοθηρίας;;; Ενημερώνουμε τον κ. Νατσιό, πως υπάρχει Θεός και βλέπει.

Αποκαλυπτική για τις αντιλήψεις του περί Εκκλησίας, Αγίου Όρους και εθνικής κυριαρχίας ήταν η απάντηση του προέδρου του κόμματος “Νίκη”, Δημητρίου Νατσιού σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Βάνης – από την γνωστή για τα υπερβολικά πρωτοσέλιδα, την συνωμοσιολογία και τις ψευδείς ειδήσεις για το θέμα της Μονής μας εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” – εξέφρασε σχετικά με την επικείμενη εκκένωση της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου τα εξής: “στο καταστατικό του Αγίου Όρους δεν τα λέει αυτά, δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να κάνει παρεμβάσεις, διότι είναι και η Σερβία, είναι και η Ρουμανία, είναι όλες οι χώρες, η Ρωσία και λοιπά.”

Η προαναφερθείσα τοποθέτηση φαίνεται να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας επί του Αγίου Όρους, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Ο ισχυρισμός ότι δήθεν οι ελληνικές αρχές “δεν έχουν το δικαίωμα” να διασφαλίσουν την τάξη στην περιοχή, παρερμηνεύει τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους (ΚΧΑΟ), ο οποίος ενσωματώνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη οπτική υπονοεί εσφαλμένα ότι το Άγιο Όρος είναι μια διεθνής ζώνη αμφισβητούμενης κυριαρχίας, την οποία διεκδικούν διάφορα κράτη. Τέτοιες τοποθετήσεις παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες με τις προσπάθειες διεθνοποίησης της περιοχής που επιχείρησε το Κρεμλίνο πριν από περίπου έναν αιώνα. Η επαναφορά τέτοιων ιδεών στο προσκήνιο δεν μπορεί παρά να προκαλέσει προβληματισμό για τα κίνητρα και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Μπροστά σε αυτές τις θέσεις, που αγγίζουν τα όρια της προδοσίας της χώρας, ούτε ο Δημήτρης Νατσιός, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη της “Νίκης” που ήταν παρόντα, όπως ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος τύπου Δήμος Θανάσουλας και άλλοι αντέδρασαν.

Στην απάντησή του ο Νατσιός είπε στον Βάνη πως “έχει δίκιο” για το Άγιο Όρος και ταύτισε αυτά που είπε ο Βάνης με το “αυτοδιοίκητο”. Όμως, στην πραγματικότητα αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει ούτε αυτόνομο, ούτε ανεξάρτητο, ούτε πολυεθνικό, ούτε ασαφές.

Μπροστά στο πάγιο και πολυετές αίτημα της Ιεράς Κοινότητας και της αδελφότητά μας η Πολιτεία να πράξει επιτέλους το καθήκον της επί ελληνικού εδάφους, ο πρόεδρος της “Νίκης” με την τοποθέτησή του παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα εν δυνάμει αποτυχημένο κράτος, όπου διάφοροι παράγοντες του “απαγορεύουν” να επεμβαίνει στην επικράτειά του, και το Άγιο Όρος μια περιοχή με κενό εξουσίας!

Επίσης, ταυτίζει την αναγκαιότητα της εφαρμογής του νόμου – ύστερα από πολυετή παράβαση καθήκοντος των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας – με δήθεν προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις του Πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα όμως, είμαστε στο 5ο έτος της πρωθυπουργίας του χωρίς να έχει γίνει κάτι στην πράξη για το θέμα της Μονής μας και το αίτημα μας εκκρεμεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες έχουν περάσει κυβερνήσεις διαφόρων κομμάτων. Αν κάποιος δημόσιος λειτουργός, π.χ. αρχηγός της αστυνομίας, υπουργός ή πρωθυπουργός, επιτελέσει το καθήκον του για προστασία του Αγίου Όρους, αυτό θα είναι τιμή του και όχι εξευτελισμός, όπως το παρουσιάζει ο Νατσιός.

Ο Νατσιός συντάσσεται με την ρητορική του αρχικαταληψία Μεθοδίου περί διεθνούς διασυρμού της χώρας σε περίπτωση αυτοάμυνας των αστυνομικών, αν οι καταληψίες επιτεθούν βιαίως στους αστυνομικούς, όπως πολλές φορές έχουν απειλήσει. Η χώρα μας, όμως, ξεφτιλίζεται όσο παρουσιάζει εικόνα Μπανανίας όπου ο κάθε τυχόντας μπορεί να φορέσει ένα ράσο, να πουλήσει επανάσταση και να αρπάζει ιδρύματα άλλων εκκλησιών και δογμάτων. Ήδη έχει ξεφτιλιστεί η χώρα μας από ρεπορτάζ ξένων δημοσιογράφων από διάφορες χώρες να μπαινοβγαίνουν στο Άγιο Όρος χωρίς διαμονητήριο και χωρίς τελωνιακό έλεγχο. Το Άγιο Όρος, ως τόπος ησυχασμού, ξεφτιλίζεται εδώ και έτη με την συνεχιζόμενη ανησυχία, αναρχία και βία που προέρχεται από την κατάληψη ενός μέρους του. Για όλα αυτά όμως ο Νατσιός δεν φαίνεται να προβληματίζεται.

Υπενθυμίζουμε πως το κεντρικό κτήριο της Μονής μας βρίσκεται υπό κατάληψη από ετερόδοξους, μέλη της “Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος” και πως ο αρχηγός της κατάληψης, Μεθόδιος Παπαλαμπρακόπουλος, έχει εκφράσει νεοναζιστικές απόψεις και επιτρέπει την παράνομη παρέλαση και ανάρτηση πανσλαβιστικών ιμπεριαλιστικών λαβάρων εντός Μονής.

Το Άγιο Όρος φιλοξενεί παλαιόθεν μοναχούς που κατάγονται από διάφορες χώρες ως ένδειξη ενότητας λαών και όχι ως ευκαιρία γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Γενόμενος κάποιος αλλοδαπός μοναχός στο Άγιο Όρος υπάγεται πνευματικώς αυτομάτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και γίνεται Έλληνας πολίτης και συνεπώς οφείλει υπακοή στους νόμους και το Σύνταγμα του Ελληνικού κράτους. Αν κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τρίτων παραγόντων αυτή την φιλοξενία, αυτή την “αγκαλιά”, πράττουν κακώς και θα τους κρίνει η ιστορία και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ας μας απαντήσει ο Νατσιός – ο οποίος προτάσσει ως πολιτική του σημαία την πίστη του στην Εκκλησία – σε ποια εκκλησία πιστεύει; Την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία υπάγεται πνευματικά το Άγιο Όρος μέσω της πνευματικής του υπαγωγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ή την “Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος” μέλη της οποίας καταλαμβάνουν παρανόμως κομμάτι του Αγίου Όρους; Πως νιώθει για την βεβήλωση από ετερόδοξους της Αγίας Τράπεζας Μονής του Αγίου Όρους; Από ανθρώπους υβριστές των σύγχρονων Αγίων της Εκκλησίας μας;

Πώς διεκδικεί ο Νατσιός να κυβερνήσει την χώρα, όταν εμφανίζεται να μην έχει πλήρη γνώση του Συντάγματος της Ελλάδας, στο οποίο ενσωματώνεται και ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους;

Πώς νιώθει ο Νατσιός για το λειτούργημα του ως δάσκαλος, καθώς φέρεται να αγνοεί τα γεωγραφικά όρια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος;

Μήπως ο Νατσιός θέλει το Άγιο Όρος να είναι τόπος αναρχίας και ξέφραγο αμπέλι, όπου η Πυροσβεστική δεν θα σβήνει φωτιές και η Αστυνομία δεν θα συλλαμβάνει φυγόδικους, σαν αυτόν που είχε κτυπήσει την γυναίκα του και κρυβόταν στο Άγιο Όρος και διάφορους άλλους εγκληματίες; Να καταργηθούν μήπως και οι τελεωνιακές αρχές, ώστε να γίνονται κλοπές κειμηλίων άνετα και εισαγωγές όπλων;

Γιατί ο Νατσιός επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση προς τους ετερόδοξους ΓΟΧ καταληψίες; Θα έλεγε τα ίδια, αν οι καταληψίες ήταν ετερόδοξοι ρωμαιοκαθολικοί; Δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και άλλοι ετερόδοξοι;

Με την τοποθέτησή του ο Νατσιός πέρα από την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας επί Αγίου Όρους, τάσσεται εμμέσως, πλην σαφώς, υπέρ της συνέχισης της κατάληψης από ετεροδόξους. Είναι σαφές σε όλους εδώ και δεκαετίες πως με παρακάλια και διαλόγους οι καταληψίες δεν εκκενώνουν το κεντρικό κτήριο της Μονής. Ούτε έχουμε κάτι να διαπραγματευτούμε ως ορθόδοξοι με ετεροδόξους για την κατοχή μιας μονής που ανήκει μια χιλιετία στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία με κεφαλή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντιθέτως οι καταληψίες είναι μέλη της Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος με κεφαλή τον δικό τους αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ ο αρχηγός της κατάληψης δεν έχει χειροτονηθεί ποτέ εντός της Εκκλησίας μας.

Όλα στο βωμό της ψηφοθηρίας;;; Ενημερώνουμε τον κ. Νατσιό, πως υπάρχει Θεός και βλέπει.

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος

TOP NEWS