Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου

  • Δόγμα

Σημειώνεται, ότι μετά την λατρευτική σύναξη, στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Παττακομανώλης φύτεψε μία δάφνη, που συμβολίζει την αιωνιότητα και την αθανασία, ως ανάμνηση της λαμπρής αυτής ημέρας.

Ένα ακόμα βήμα στη σύσφιξη των πνευματικών δεσμών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με την Εκκλησία της Κρήτης και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων  Μαρτύρων Ρεθύμνου στο Σαϊνοπούλειο Άλσος στη Μαγούλα, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και στη συνέχεια η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β΄ και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Η ιερή ακολουθία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Εμμανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου, με σειρά λαμπρών εκδηλώσεων που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου, αλλά και στο πλαίσιο διοργάνωσης προσκυνηματικών εκδρομών σε όλους τους Ναούς που έχουν ανεγερθεί επ’ ονόματι των Νεομαρτύρων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω Ναός, στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Σαϊνοπουλείου Άλσους, θεμελιώθηκε το 2002 σε χώρο που παραχώρησε το Σαϊνοπούλειο ίδρυμα, ανεγέρθηκε με δαπάνες του Συλλόγου Κρητών Λακωνίας «Η Μεγαλόνησος», του Λαογραφικού Ομίλου ‘’Κουρήτες’’ και του αειμνήστου Γεωργίου Σαϊνόπουλου και εγκαινιάστηκε το 2006, υπό του μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης κυρού Ανθίμου και του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου. Μάλιστα, πρόκειται για τον πρώτο αυτοτελή Ναό εκτός Κρήτης, αφιερωμένο στη μνήμη των  Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου.

Μεταξύ των επισκεπτών από την Κρήτη, ήταν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου ‘’Κουρήτες’’ με επικεφαλής τον κ. Μανώλη Παττακό, γνωστό ως Παττακομανώλη, ο οποίος μάλιστα το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ίδιο Ναό, βάφτισε σε χαρμόσυνο κλίμα την εγγονή του Μαρίνα. Στο Μυστήριο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος εξέφρασε εγκάρδιες ευχές στην οικογένεια Παττακού και τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου.

Με την ολοκλήρωση της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν οι άρτοι και στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους κτήτορες και ευεργέτες του Ναού.

Πριν την Απόλυση, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄, ο οποίος αρχικά υπογράμμισε ότι όσοι είχαν την χαρά να συμμετέχουν στην όμορφη αυτή λατρευτική σύναξη ενθυμήθηκαν και τίμησαν τους δημιουργούς αυτού του Ναού, οι οποίοι διακατέχονταν από πίστη, ελπίδα και αγάπη. Ακολούθως, αναφέρθηκε στους τέσσερις νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, οι οποίοι αποτελούν, στα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε, λαμπρό παράδειγμα πίστης και ψυχικού σθένους. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εγκάρδια φιλοξενία και το Συλλείτουργο, που επιβεβαιώνει τον στενό πνευματικό δεσμό μεταξύ της Εκκλησίας της Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο άξιους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, ο οποίος τιμά με τον βίο και το πλούσιο έργο του τον ευλογημένο τόπο του Μυστρά και όλης της Μητροπόλεως, ένα τόπο ‘’θρήνων και θρύλων’’, όπως χαρακτηριστικά τον ονόμασε.

Στη συνέχεια, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος εξέφρασε την απύθμενη χαρά του για το ευλογημένο αυτό συναπάντημα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από το μαρτύριο των Τεσσάρων Αγίων του Ρεθύμνου. Αφού αναφέρθηκε στα μηνύματα που μπορεί να αντλήσει κάθε χριστιανός από τον βίο και το μαρτυρικό τέλος των Αγίων, απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες στον σεπτό Ποιμενάρχη μας. Παράλληλα, επεφύλαξε μία ιδιαίτερα ευχάριστη και τιμητική αποκάλυψη: την ανέγερση Ιερού Ναού του Πολιούχου της Σπάρτης κι ενός εκ των φωτιστών της Κρήτης, Οσίου Νίκωνος ‘’του Μετανοείτε’’, σε οικόπεδο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αρσανίου, όπου θα ανεγερθεί Ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να συμμετέχει στην τελετή θεμελιώσεως, που θα γίνει περίπου σε ένα εξάμηνο. Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης πρόσφερε τρία δώρα στον σεπτό Ποιμενάρχη μας: μία ζωγραφισμένη εικόνα των Τεσσάρων Νεομαρτύρων πάνω σε ξύλο από κορμό ρεθυμνιώτικου δέντρου, έναν πίνακα του Μητροπολιτικού ναού Ρεθύμνου και δύο φιλοτεχνημένες κορδέλες που θα συνοδεύουν την εικόνα των Αγίων κατά την πανήγυρη του Ναού.

Το λαμπρό Συλλείτουργο επισφραγίστηκε με τον μελίρρυτο λόγο του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, ο οποίος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την τιμητική παρουσία και τα καρδιακά λόγια τους, τον Παττακομανώλη με την οικογένειά του και τους Κουρήτες του, τον Βουλευτή κ. Κρητικό και τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βακαλόπουλο, καθώς και όλους όσοι ακόμα συμπροσευχήθηκαν. Παράλληλα, εξέφρασε την χαρά του για την απόφαση της θεμελίωσης και ανέγερσης Ιερού ναού του Οσίου Νίκωνος στο Ρέθυμνο, που θα αποτελεί άλλον έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ Κρητών και Λακώνων. Μάλιστα, πρότεινε στον Δήμαρχο Σπάρτης να προχωρήσουν οι Δήμοι Σπάρτης και Ρεθύμνου σε αδελφοποίηση, ώστε να επιβεβαιωθεί και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η αγάπη και αλληλοεκτίμηση των δύο τοπικών κοινοτήτων. Ολοκληρώνοντας, πρόσφερε από ένα αρχιερατικό μπαστούνι στους δύο Ιεράρχες.

Σημειώνεται, ότι μετά την λατρευτική σύναξη, στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Παττακομανώλης φύτεψε μία δάφνη, που συμβολίζει την αιωνιότητα και την αθανασία, ως ανάμνηση της λαμπρής αυτής ημέρας.

TOP NEWS