Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

  • Δόγμα

Ο Αρχιεπίσκοπος, προ της λήξεως της Συνοδικής Συνεδρίας, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και όλοι μαζί έψαλαν τη φήμη Του.

Σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως, την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, συνήλθε σε πανηγυρική Συνεδρία η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με λόγους υιικής ευγνωμοσύνης απευθύνθηκε στον Παναγιώτατο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, διαβεβαιώνοντάς Τον, μεταξύ άλλων, ότι «συναισθανόμεθα βαθύτατα την ευεργεσίαν ταύτην της Μητρός Εκκλησίας προς την Ιεράν Αχιεπισκοπήν, ευεργεσίαν ου τυχούσαν αλλά ρηξικέλευθον και διαρκή, ήτις εκ θεμελίων ανεμόρφωσε την Τοπικήν Εκκλησίαν και έθεσε τα άρρηκτα θεμέλια της ευθυδρόμου και καλλιδρόμου πορείας Αυτής κατά την δευτέραν εκατονταετίαν». «Η εμπέδωσις του συνοδικού συνειδότος αποτελεί “στοίχημα”, κατά την έκφρασιν του συρμού, διά την Ιεράν ημών Αρχιεπισκοπήν, εις το οποίον είμεθα όλοι αφωσιωμένοι», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τον Νουθετήριο Λόγο του περιέγραψε αρχικά το χρονικό της ετοιμασίας, εξετάσεως και εγκρίσεως του νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο οποίο προβλέφθηκε η εισαγωγή του συνοδικού συστήματος διοικήσεως της τοπικής Εκκλησίας. Ολοκληρώνοντας την περιγραφή, εκτίμησε ότι «άρχεται από της σήμερον μία νέα σελίς, μία νέα εκατονταετηρίς με εφόδια την λειτουργίαν της Επαρχιακής Συνόδου και την ίδρυσιν των εξ Επισκοπών». «Και αυτής της μεγίστης δωρεάς της Μεγάλης Εκκλησίας», προσέθεσε, «πρώτοι κληρούχοι και οικονόμοι είσθε σεις, θεοφιλέστατοι άγιοι αδελφοί, και ως εκ τούτου φέρετε βαρείαν την ευθύνην έναντι της Εκκλησίας αλλά και της ιστορίας».

Ο Παναγιώτατος τόνισε στα μέλη της Συνόδου ότι «σήμερον η Εκκλησία σάς αναθέτει μείζονα αποστολήν» και τους απηύθυνε πατρικές νουθεσίες για την υποδειγματική εκπλήρωση αυτής. «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος είναι ο εγγυητής της ενότητος της Τοπικής Εκκλησίας εν τω προσώπω του Αρχιεπισκόπου, όστις παραμένει και ο μόνος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, διότι άνευ του Πρώτου η Συνοδικότης χωλαίνει επικινδύνως», επισήμανε μεταξύ άλλων. «Η αρραγής ενότης του Σώματος των Επισκόπων είναι που δίδει εις τον λαόν και το υπόδειγμα της ενότητος και της υπακοής εις την Εκκλησίαν», υπογράμμισε σε έτερο σημείο.

«Παραμείνατε έως εσχάτης αναπνοής υμών εις τα άγια και παραδεδομένα, σπουδάσατε εν προσηλώσει και υπακοή εις τα θέσμια της Αγίας ημών Εκκλησίας και μιμηθείτε την αγάπην και την αφοσίωσίν του Αρχιεπισκόπου και Γέροντός σας εις τον πάνσεπτον και πανίερον θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου», προέτρεψε καταληκτικά ο Παναγιώτατος, και ευλόγησε πατρικώς και Πατριαρχικώς την έναρξη της λειτουργίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ευχόμενος πλούσια τη Χάρη και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στον Πρόεδρο και στα μέλη αυτής.

Σημειώνεται ότι εις ανάμνηση της λαμπράς ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώρισε στην Ι. Επαρχιακή Σύνοδο ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος, και Πρόεδρος της Συνόδου, ανταπέδωσε με την απονομή, στον Παναγιώτατο, του παρασήμου του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος των Φιλοχρίστων μετ’ Αστέρος. Στη συνέχεια, αντίστοιχο παράσημο επεδόθη από τον Πατριάρχη, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στους συνοδεύοντες Αυτόν Αρχιερείς, Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

Επίσης, παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Φιλοχρίστων έλαβαν εκ των χειρών του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, μέλη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, οι λοιποί παριστάμενοι Αρχιερείς, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αέτιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος, η Οσιωτάτη Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της συντακτικής ομάδος για το προσφάτως εγκριθέν νέο Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και ο Εντιμώτατος κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, εκ του προσωπικού του Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προ της λήξεως της Συνοδικής Συνεδρίας, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και όλοι μαζί έψαλαν τη φήμη Του.

TOP NEWS