Οικ. Πατριάρχης: Οι Ομογενείς στην Αυστραλία σεμνύνονται για την παράδοσή τους στη Ρωμηοσύνη

  • Δόγμα

Προ της αναχωρήσεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον κ. Μαλλικούρτη στο Φανάρι, προς ανταπόδοση της ζεστής φιλοξενίας που παρείχε στον ίδιο και τη συνοδεία του, ενώ του ευχήθηκε να έχει πλούσια τη χάρη και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στο επίμοχθο και λίαν ευθυνοφόρο λειτούργημά του.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σύδνεϋ, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τα στελέχη και το προσωπικό του, με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη.

Προς τιμήν του Παναγιωτάτου ο κ. Μαλλικούρτης παρέθεσε γεύμα, στο οποίο παρεκάθησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και οι περί αυτόν Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης τα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας: οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, οι Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, και Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος, Κωδικογραφεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η Οσιωτ. Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, οι Εντιμολ. Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α´ Πατριαρχικού Γραφείου, και Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και οι Εντιμ. κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, υπάλληλος του Πατριαρχείου.

Ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε με λόγους εγκαρδιότητος προς τον οικοδεσπότη Γενικό Πρόξενο, εκφράζοντας τις ένθερμες ευχαριστίες του για την εξαίρετη συνεργασία του Προξενείου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την παροχή πάσης δυνατής συνδρομής για τη διευκόλυνση της επισκέψεώς του στην πέμπτη ήπειρο. Ζήτησε δε από τον κ. Μαλλικούρτη να μεταβιβάσει προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική συμβολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως και τη στενή συνεργασία της με τις εν Αυστραλία πολιτειακές και εκκλησιαστικές αρχές, ώστε να πραγματοποιηθεί πρόσκοπτα η επίσκεψη.

Επιπλέον, αφού εξήρε την αφοσίωση των μελών της Ομογένειας της Αυστραλίας στην ελληνική τους ταυτότητα και στην παράδοση της Ρωμηοσύνης, τονίζοντας και την καθοριστική προς τούτο συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αναφέρθηκε μετ’ επαίνων και στη συνεισφορά των προξενικών αρχών της Ελλάδος. «Η Ελληνική Πολιτεία με τας ενταύθα προξενικάς αρχάς είναι αρωγός εις αυτήν την προσπάθειαν διατηρήσεως της αλύσεως της πίστεως, της παραδόσεως, της μνήμης, της κοινής κληρονομίας. Οι Ομογενείς αδελφοί μας αισθάνονται και διά του τρόπου αυτού εγγύτερον προς τη Μητέρα Πατρίδα και ο πόνος της ξενιτείας καθίσταται κατά τι γλυκύτερος», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Κατακλείοντας, ο Οικουμενικός Πατριάχης μνημόνευσε με συγκίνηση τον αείμνηστο Πρέσβη Στυλιανό Μαλλικούρτη, πατέρα του Γενικού Προξένου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ευδοκίμως στην Πόλη, καταλείποντας αγαθές αναμνήσεις στην εκεί Ομογένεια και τη Μητέρα Εκκλησία: «Η επιτυχής διπλωματική σας πορεία, η ευγενική σας προσωπικότης, η διάθεσις αυτοθυσίας διά τον πλησίον, η αφοσίωσίς σας εις τα ιδεώδη του Γένους, ο σεβασμός σας εις τα της Ορθοδόξου ημών πίστεως και εν γένει ο πολυτάλαντος χαρακτήρ σας, φέρουν εις την σκέψιν μας την λαμπράν προσωπικότητα του αειμνήστου πατρός σας, Πρέσβεως Στυλιανού Μαλλικούρτη, ενός εκ των καλυτέρων διπλωματών, όστις διηκόνησεν εις την Κωνσταντινούπολιν προ τινων δεκαετιών, συνεργαζόμενος στενώς και αρίστως μετά του εν Φαναρίω Ιερού Κέντρου και μετά πολλών αξιολόγων Ιεραρχών, μεταξύ των οποίων και του μακαριστού Γέροντος της ημών Μετριότητος, Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος. Είμεθα βέβαιοι ότι κατά την στιγμήν ταύτην αγάλλεται η ψυχή του μακαριστού πατρός σας και ασφαλώς θα υπερηφανεύεται διά την πρόοδον και προκοπήν σας».

Προ της αναχωρήσεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον κ. Μαλλικούρτη στο Φανάρι, προς ανταπόδοση της ζεστής φιλοξενίας που παρείχε στον ίδιο και τη συνοδεία του, ενώ του ευχήθηκε να έχει πλούσια τη χάρη και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στο επίμοχθο και λίαν ευθυνοφόρο λειτούργημά του.

TOP NEWS