Μαθητές ρωτούν τον Αρχιεπίσκοπο
Το προσφυγικό ζήτημα, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και κοινωνικά θέματα, όπως η καύση των νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης και η εκκλησιαστική περιουσία ήταν τα θέματα που έθεσαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το πρωί το pierce college στην Αγία Παρασκευή όπου μίλησε σε μαθητές γυμνασίου και στην συνέχεια τα Κολέγια Αθηνών και Ψυχικού, όπου συνομίλησε με μαθητές Λυκείου.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Ο Αρχιεπίσκοπος στις ομιλίες του προς τους μαθητές τόνισε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι τις τελευταίες ημέρες του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με πολλά παιδιά. Αναφέρθηκε στην χθεσινή επίσκεψή του στο γυμνάσιο της Ορεστιάδας και επεσήμανε πως οι μεγαλύτεροι έχουν χρέος να φροντίζουν, ώστε ο ενθουσιασμός των παιδιών να αξιοποιείται. Σχολίασε, επίσης, ότι η προσπάθεια που γίνεται σε κάθε σχολείο είναι αυτό που ονομάζει ο Απόστολος Παύλος «Θεία οικοδομή». Στα σχολεία χτίζουμε οικοδομές και αυτό που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο είναι τα θεμέλια, διότι είναι επικίνδυνο να μην υπάρχουν γερά θεμέλια. Στην παιδεία, πρέπει να προσέξουμε τα θεμέλια αυτά.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, ακόμη, ότι στην ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη του διδακτικού έτους αναφέρεται η σοφία, οι γνώσεις και η εκπαίδευση, αλλά και η Σοφία του Θεού, που είναι η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Τότε ο άνθρωπος γίνεται ήρεμος, ισορροπημένος και μαθαίνει τις προτεραιότητές του. Εκεί, λοιπόν που συναντώνται τα δύο αυτά είδη σοφίας, εκεί γίνεται ο χαρισματικός άνθρωπος, που θα είναι χρήσιμος σε όλους. «Αυτό να επιδιώκετε και εσείς», είπε στα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος, «για να προχωρήσουμε πιο σωστά στο δρόμο της ζωής».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα της κοινωνίας και μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα. «Εμείς που έχουμε μάθει γράμματα και έχουμε πάρει θέσεις με πολλές δυνατότητες, εμείς τους βγάλαμε από τα σπίτια τους και τώρα τους κλείνουμε την πόρτα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα αυτό δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει την κοινωνία. Αν το προσφυγικό συνδεθεί με τα δικά μας προβλήματα θα γίνουν δύο μεγάλα θηρία που δε θα μας αφήσουν να προχωρήσουμε. «Καλούμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε πως «παρά τα προβλήματά μας ο λαός έχει ακόμη ανθρωπιά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ είναι πάρα πολλοί για εμάς. Δε μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Να πάνε εκεί που θέλουν και όταν τελειώσει ο πόλεμος να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αν μείνουν κάποιοι εδώ θα μπορέσουμε να τους ξεκουράσουμε. Οι Έλληνες μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μία αναπνοή».
Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών μίλησε για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και τα συσσίτια, υπογραμμίζοντας πως σκοπός της Εκκλησίας είναι η καλλιέργεια του ανθρώπου και η στήριξή του. Τόνισε, βέβαια, πως αυτό το έργο δεν είναι της Εκκλησίας, αλλά όλου του λαού που βοηθάει να ανακουφιστεί ο πόνος των συνανθρώπων μας.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε ερώτηση μαθητή για την εκκλησιαστική περιουσία τόνισε πως «πρόκειται για ένα μεγάλο παραμύθι. Η περιουσία της Εκκλησίας είναι δεσμευμένη και δε μπορούμε να την αξιοποιήσουμε», ενώ σχολίασε πως είναι ψέμα ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρους.
Ανέφερε, επίσης, πως η Εκκλησία είχε προσφέρει όλα τα χρυσά από τις ιερές μονές για να συντηρηθεί ο αγώνας της επανάστασης.
Μαθητής ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο για ποιο λόγο η Εκκλησία αρνείται το σύμφωνο συμβίωσης και ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «δε μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν άνθρωπο. Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει κάποιον που θέλει να κάνει σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά πρέπει να διαλέξει υπεύθυνα και να πληρώσει υπεύθυνα την επιλογή του. Το ίδιο συμβαίνει και με την καύση νεκρών. Εμείς δε συμφωνούμε με τις εκπτώσεις. Δε θα μισήσω και θα θεωρώ πάντα παιδί μου και φίλο μου κάποιον που έκανε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά δε μπορεί να μου ζητήσει να τον παντρέψω κιόλας», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος