Κυβέρνηση: πιο επιτακτική από ποτέ η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα
Το τέμενος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρέπει να ανεγερθεί τόσο λόγω διμερών σχέσεων με μουσουλμανικά κράτη, όσο και για λόγους σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, αλλά και για την αντιμετώπιση της έξαρσης του φονταμενταλισμού.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που διευθετεί διάφορα πολεοδομικά ζητήματα σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα στην περιοχή του Βοτανικού και ουσιαστικά επιταχύνει την κατασκευή του.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η δικαιολόγηση της ανέγερσής του, όπως περιγράφεται στην σχετική αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει:
[…] ο χώρος αυτός, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηνών, βρίσκεται στον Βοτανικό και επί της Ιερός Οδού και πλησίον του Σταθμού ΜΕΤΡΟ Ελαιώνα, έτσι είναι εύκολα προσβάσιμος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΕΤΡΟ και μεγάλος αριθμός γραμμών των αστικών λεωφορείων, με διαδρομές τόσο από την Αθήνα όσο και από τον Πειραιά) σε μεγάλο μέρος των θρησκευόμενων που διαμένουν όχι μόνο στα δυτικά προάστια (όπου συγκεντρώνεται σημαντικό ποσοστό τους) αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται με επιπλέον σημαντικό φόρτο οι συγκοινωνιακές δομές της περιοχής. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες αλλά κυρίως επαγγελματικές χρήσεις, έτσι η όχληση των περίοικων θα είναι ελάχιστη. Τέλος, λόγω της συνολικής επιφάνειας του υπαίθριου – προαύλιου χώρου και του κτηρίου, ο χώρος αυτός είναι ικανός για την ομαλή εξυπηρέτηση περί των τριακοσίων πενήντα – τετρακοσίων θρησκευόμενων (ήτοι έχει τη χωρητικότητα ενός συνηθισμένου ορθόδοξου ενοριακού ναού), χωρίς από την άλλη να δημιουργούνται εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους που να επιβαρύνουν την περιοχή. Συνεπώς, με την κατασκευή του Τεμένους το Κράτος επιλύει ένα πάγιο αλλά και διογκούμενο αίτημα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά αισθήματα, χωρίς εξαιρέσεις.
Σήμερα, είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η άμεση ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός κεντρικού Ισλαμικού Τεμένους στην περιοχή της Αττικής, ώστε να εξυπηρετούνται τα θρησκευτικά δικαιώματα και να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.
Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η Αθήνα αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει Ισλαμικό Τέμενος, καθώς και η πάροδος δεκαετίας από την ψήφιση του σχετικού νόμου, έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση τη διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στους πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και διεθνή fora στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται τακτικά διάλογος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.
Μια τέτοια μειωτική εικόνας της Ελλάδας αποδυναμώνει ταυτόχρονα και όλα τα διαπραγματευτικά της επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο σε φλέγοντα ζητήματα. Αν συνυπολογίσουμε τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις μουσουλμανικές χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες αποτελούν σταθερή κατεύθυνση της εξωτερικής μας πολιτικής, η απουσία Ισλαμικού Τεμένους στην Αττική βάλει ενάντια στη διεθνή προβολή που επιδιώκει η χώρα μας, ως πρότυπο αλληλοκατανόησης και μηδενικής ανοχής της μισαλλοδοξίας εν μέσω της πολυκύμαντης ευρύτερης γεωγραφικής της περιοχής, όπου αρκετοί πληθυσμοί βιώνουν τραγικές ακρότητες. Επιπλέον, κατά την παρούσα διεθνή συγκυρία στην οποία καταγράφεται έξαρση των φονταμενταλιστικών απόψεων και ενεργειών, η άμεση ολοκλήρωση του έργου καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.
[…] Τονίζεται ότι για την κατασκευή και αδειοδότηση του Ισλαμικού Τεμένους αλλά και για οποιονδήποτε άλλο λατρευτικό χώρο (ναό, ευκτήριο οίκο, ιερά μονή) δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, αφού τόσο κατά την ημεδαπή (ν.4014/2011, ΦΕΚ Α’209) όσο και κατά την κοινοτική έννομη τάξη, λόγω της ειδικής φύσεως κάθε τέτοιου κτηρίου και της άσκησης αποκλειστικώς των λατρευτικών λειτουργιών της οικείας θρησκείας, η δραστηριότητα αυτή ούτε μπορεί να νοηθεί ούτε εμπίπτει στις προβλεπόμενες κατηγορίες δραστηριοτήτων και έργων που λόγω των ενδεχομένων επιπτώσεων τους στο περιβάλλον απαιτείται σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης και σχετική αδειοδότηση, όπως οι επαγγελματικές, βιομηχανικές, τουριστικές, εξορυκτικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές κλπ (οράτε και έγγραφα Ε.Υ.Π.Ε/Υ.Π.Ε.Κ.Α με αριθμούς πρωτ. 197414/24.03.2011 και οικ.167145/26.03.2013), ιδίως δε εάν ληφθεί υπόψη το μικρό μέγεθος του κτηρίου (κάλυψη περί τα 850 τ.μ), που δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός μεσαίου τυπικού ενοριακού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας και δυνάμενο να φιλοξενήσει έναν αριθμό πιστών περί τους 350-400.