Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Βόλο
Στην πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη ανταποκρίθηκε, μεταξύ των τοπικών φορέων και των κοινωνικών ιδρυμάτων, και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για τη συγκρότηση Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ι.Μ. Δημητριάδος
Στην πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη ανταποκρίθηκε, μεταξύ των τοπικών φορέων και των κοινωνικών ιδρυμάτων, και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για τη συγκρότηση Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να συμβάλλει με σχέδιο και συντονισμένα στη στήριξη των πιο ανήμπορων συμπολιτών και στην αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην τοπική μας κοινωνία.
Τόσο ο Δήμαρχος Βόλου, όσο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκαν στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν Δήμος και τοπική Εκκλησία, με τη σύμπραξη και άλλων φορέων, για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων κοινωνικής παρέμβασης που λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας για τους ανήμπορους συμπολίτες.
Με την παρουσία του ο κ. Ιγνάτιος στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις σημαντικές κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, όπου διανέμονται 2033 μερίδες φαγητού ημερησίως σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τους παρευρισκομένους.
Η συγκρότηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει πρωτίστως να εκλαμβάνεται ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας κοινωνίας. Θεμελιώδη στόχο του Δικτύου αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και πιο συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στον τομέα υποστήριξης των «ευπαθών κοινωνικών ομάδων», στον τομέα «Παιδί και Οικογένεια», καθώς και στον τομέα «Πρωτοβάθμια Περίθαλψη – Δημόσια Υγεία».
Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Δικτύου είναι η έννοια της συμπληρωματικότητας, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο ένας φορέας συμπληρώνει, καλύπτει τα κενά και ολοκληρώνει παρεμβάσεις, ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα της συνέργιας να είναι ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για τους πολίτες.