«Αισθανόμαστε προδομένοι – Συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς» – Οργή ιερέων για τη συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα
Τα όσα συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν έγιναν δεκτά με τον… καλύτερο τρόπο από τους ιερείς. Τα πυρά συγκεντρώνει και ο Αρχιεπίσκοπος, που κατηγορείται πως δεν ενημέρωσε την ιεραρχία.
Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου προβλέπει πως οι κληρικοί δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από την Εκκλησία, η οποία πάντως θα λαμβάνει ετήσιο επίδομα από το κράτος. Ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, Γεώργιος Σελλής μίλησε για κινήσεις «πίσω από την πλάτη μας».
«Αν περάσει νομοθετικά αυτό το έκτρωμα για μας, θα κινηθούμε νομικά και δυναμικά», τόνισε.
Ακούστε τι είπε:
Στο ίδιο μήκος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γεώργιος Βαμβακίδης, που εξαπέλυσε πυρά προσωπικά κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, τόνισε πως ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς» και πως «αισθανόμαστε προδομένοι».
Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τόνισε ότι δεν έχει περάσει ένας μήνας από την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεραρχίας. Και πως τις ημέρες που συνεδρίαζε, δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη το θέμα ούτε και έγινε αναφορά από τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους, είναι συμφωνία δύο προσώπων», κατέληξε.
Αναρωτήθηκε δε πως αφού το δημόσιο θα εξακολουθήσει να καταβάλει επίδομα (σ.σ. για τους μισθούς των κληρικών) ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή; «Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε την άποψη πως «η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από το σύνολο της ιεραρχίας». Σε περίπτωση που περάσει, πάντως, τότε «προφανώς θα αντιδράσουμε με ειρηνικό τρόπο».
Από την πλευρά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα», φάνηκε να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας από τη στιγμή που όπως είπε δεν αλλάζει το Σύνταγμα αλλά προσδιορίζεται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και το δημόσιο θα εξακολουθεί να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, με τη μορφή επιδόματος. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία θα περάσει από την Ιεραρχία.
Αντίθετος εμφανίστηκε, όμως, στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάλεσε μάλιστα όποιον θέλει να αλλάξει τα άρθρα του Συντάγματος «να πάει να το υπογράψει στον τάφο του Κολοκοτρώνη» αλλά και να «πάει στη Βουλή τα κόκαλα της Μπουμπουλίνας και του Κανάρη».
Πηγή:newsit