Dogma

Αυτός είναι ο 16ος Πατριάρχης της Ρωσίας που έρχεται στην Αθήνα

Γεννήθηκε από ιερέα πατέρα και δασκάλα μητέρα… Ο μεγαλύτερος αδερφός του, πρωθιερέας Νικόλαος Γκουντιάεφ, είναι καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης και προιστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ίδια πόλη.

Παπαβλάχου Μαρία

Русская версия | DOGMA.GR | Γεννήθηκε από ιερέα πατέρα και δασκάλα μητέρα… Ο μεγαλύτερος αδερφός του, πρωθιερέας Νικόλαος Γκουντιάεφ, είναι καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης και προιστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ίδια πόλη.

Ο παππούς του, ιερέας και αυτός, Βασίλειος Στεπάνοβιτς Γκουντιάεφ, εξαιτίας της εκκλησιαστικής του δραστηριότητας και του αγώνα του κατά των «ανακαινιστών» στις δεκαετίες ΄20, ΄30 και ΄40 του 20ου αιώνα φυλακίσθηκε επανειλημμένως και εξορίσθηκε.

Για ένα διάστημα φυλακίσθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Σολοφκί της Βόρειας Ρωσίας. Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ο νεαρός τότε Βλαδίμηρ Γκουντιάεφ, προσελήφθη ως τεχνικός-χαρτογράφος στην Γεωλογική εταιρία του Λένινγκραντ και εργάστηκε εκεί από το 1962 έως το 1965, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές του στο Λύκειο.

Μετά το Λύκειο… ακολούθησε η Θεολογική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1970. Στις 3 Απριλίου του 1969 εκάρη μοναχός με το όνομα Κύριλλος προς τιμήν του Αγίου Κυρίλλου του Ισαποστόλου, από τον Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νοβγκόροντ Νικόδημο (Ρότωφ).

Στις 7 Απριλίου χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος, και την 1 Ιουνίου, του ίδιου χρόνου, Ιερομόναχος. Στις 30 Αυγούστου του 1970 διορίσθηκε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νοβγκόροντ Νικοδήμου. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1971 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Διορίσθηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και Προϊστάμενος της Σταυροπηγιακής Ενορίας της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Γενεύη. Στην θέση αυτή παρέμεινε έως το 1974.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1974 διορίσθηκε Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και του Σεμιναρίου του Λένινγκραντ. Παρέμεινε στις θέσεις αυτές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1984.

Στις 14 Μαρτίου του 1976 χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο Βίμποργκ, (βοηθός επίσκοπος της Επαρχίας Λένινγκραντ) στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ και στις 2 Σεπτεμβρίου του 1977 προήχθη στο βαθμό αρχιεπισκόπου.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1984 διορίσθηκε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζμα και το 1986 διορίσθηκε υπεύθυνος ενοριών του νομού Καλίνινγκραντ.

Το 1988 διορίσθηκε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ. Στις 13 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διορίσθηκε Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1991 προήχθη στο βαθμό μητροπολίτου και 18 χρόνια μετά εξελέξη στο ανώτατο αξίωμα…. Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών.

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ως πρώην «Υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου της Μόσχας, ξέρει καλά να χειρίζεται τους κανόνες «εμπλοκής» και διπλωματίας.

Ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ακολουθώντας μιας τακτική «γκρίζων ζωνών». Τελευταίες επισκέψεις του ήταν στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Κάποιοι τον θέλουν, να έχει επεκτατικές βλέψεις… ότι επιθυμεί να δει την Ρωσική Εκκλησία, να εξαπλώνεται στα πέρατα της γης… στην οικουμένη!

Το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί πολλές φορές στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις που έχει κάνει…

Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τα μέλη του πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot», ότι «εκτελούν το έργο του Σατανά», ζητώντας παράλληλα την χωρίς ίχνος επιείκειας παραδειγματική τους τιμωρία. «Η καρδιά μου ραγίζει από πίκρα σχετικά με τα άτομα αυτά που θέλουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους “Χριστιανούς Ορθόδοξους” στο θρήσκευμα.

Αυτού του είδους η ιεροσυλία στην οποία υπέπεσαν δεν πρέπει να δικαιολογηθεί, ούτε να μείνει ατιμώρητη», είχε πει ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στην πιο διάσημη συναυλία διαμαρτυρίας των «Pussy Riot», πουη πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.

Σε εκείνη τη συναυλία πέντε από τα μέλη της μουσικής αυτής κολεκτίβας εισέβαλαν στο καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, τραγουδώντας ένα κομμάτι, εν είδη «μιας πανκ προσευχής.«Την στιγμή που εισέβαλαν στο ναό κι έπαιξαν το κομμάτι αυτό, ο Σατανάς γελούσε εις βάρος μας», επεσήμανε ο Κύριλλος.

Σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thorbjørn Jagland εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

«Η Αγία Γραφή μαρτυρεί αναμφίβολα ότι είναι αμαρτία η ομοφυλοφιλία. Στην Παλαιά Διαθήκη είναι η ιστορία των Σοδόμων και Γομόρρων, ενώ στην Καινή Διαθήκη ο Απόστολος Παύλος ρητώς αποφαίνεται περί αυτού. Δεν μας ανησυχεί το ίδιο το γεγονός της υπάρξεως των ομοφυλοφιλικών ενώσεων.

Μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους η αμαρτία δικαιολογείται μέσω νόμου. Αυτό ελλοχεύει τους περαιτέρω κινδύνους και θα συμβάλει στην ηθική κατάπτωση της κοινωνίας» είχε πει.

Τάχθηκε όμως, και κατά του φεμινισμού. Ο κ. Κύριλλος, επέκρινε τις ακραίες μορφές του φεμινισμού επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν καριέρα, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και την πολιτική, εφόσον η δραστηριότητα αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες της οικογένειας.

«Ο φεμινισμός είναι πολύ επικίνδυνος, καθώς οι οργανώσεις αυτές διακηρύττουν ψευδο-ελευθερία για τις γυναίκες, πέρα από το γάμο και την οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο πως οι επικεφαλής αυτών των οργανώσεων δεν είναι παντρεμένες και δεν έχουν οικογένεια. Η φεμινιστική ιδεολογία δεν εστιάζει στην οικογένεια ή την ανατροφή των παιδιών, αλλά σε μια διαφορετική λειτουργία των γυναικών που έρχεται σε αντιπαράθεση με τις οικογενειακές αξίες» είπε, προσθέτοντας πως οι γυναίκες, πρώτα από όλα πρέπει να είναι «το κέντρο της οικογενειακής ζωής, οι φύλακες της εστίας» χωρίς αυτό να τις καθιστά κατώτερες από τους άνδρες.

Έσπευσε μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο των γυναικών που δεν κάνουν μόνο δουλειές του σπιτιού, αλλά εργάζονται και έξω από την οικογένεια.

Στην Ελλάδα έγινε ακόμη πιο γνωστός όταν απέστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τις ειδήσεις που έφταναν στα αυτιά του, σχετικά με την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας πως «εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής.

Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.