Αγιορείτικες σουπιές με άγρια χόρτα από τον Μοναχό Επιφάνιο
Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα ειδικεύονται στις συνταγές με ψάρια και θαλασσινά. Στο Άγιον Όρος οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας, έτσι τα ψάρια, όπως οι σουπιές, έχουν την τιμητική τους στο Περιβόλι της Παναγίας. Δοκιμάστε τη συνταγή για σουπιές γιαχνί και σίγουρα θα ενθουσιάσετε όλοι την οικογένεια!
Τις σουπιές ο πατέρας Επιφάνιος τις µαγειρεύει χωριστά σε µέτρια φωτιά µέχρι να µαλακώσουν. Από το ζουµί των σουπιών χρησιµοποιεί ένα µέρος για το µαγείρεµα των χόρτων, προσθέτοντας έτσι πόντους νοστιµιάς στο φαγητό. Χόρτα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε διάφορα, ό,τι βρούµε στην αγορά. Σημείωστε ότι όσο περισσότερα χόρτα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιµο θα γίνει το φαγητό σας.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις σουπιές γιαχνί είναι:
1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες
1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι,
σε ψιλά καρέ
1 πράσο
8 φρέσκα κρεµµυδάκια
1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα
1/2 κιλό ραδίκια
1 µάτσο µάραθο
3 σκελίδες σκόρδου
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυµός από 1 λεµόνι
αλάτι, πιπέρι µαύρο
Επί το έργον:
Βάζουµε τις σουπιές σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσοχή, δοκιµάζουµε γιατί δεν θέλουµε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί. Τις σουρώνουµε (κρατάµε 1 ποτήρι ζωµό) και τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια.
Στο µεταξύ, πλένουµε, καθαρίζουµε και κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια τα χορταρικά. Το µάραθο, τα κρεµµυδάκια, το κρεµµύδι και το πράσο τα ψιλοκόβουµε.
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε στο λάδι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεµµύδι, τα κρεµµυδάκια και το πράσο µέχρι να ροδίσουν απαλά. Προσθέτουµε το σκόρδο, τσιγαρίζουµε για λίγο ακόµη και ρίχνουµε τα ζοχιά και τα ραδίκια. Αλατίζουµε, ανακατεύουµε να λαδωθούν και να αρχίσουν να µαραίνονται. Μετά προσθέτουµε το 1 ποτήρι ζωµό που κρατήσαµε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουµε. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν τα χόρτα – ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, µόλις αρχίσουν να µαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουµε την κατσαρόλα ώστε να εξατµιστούν τα παραπανίσια υγρά. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά ρίχνουµε τις σουπιές, το λεµόνι και το µάραθο, αλατίζουµε αν χρειάζεται και πιπερώνουµε. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.
Πηγή: gastronomos.gr / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Διαβάστε επίσης: Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή – Μουσακάς δια χειρός Μοναχού Επιφάνιου
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.