Οι ρίζες της μουσταλευριάς ανάγονται στα αρχαία χρόνια, τότε που ήταν γνωστή ως οινούτα, μια ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την την αγιορείτικη μουσταλευριά είναι:
3 ½ φλυτζάνια μούστο
½ φλυτζάνι νισεστέ
½ φλυτζάνι νερό
Σουσάμι, Κανέλα
Αμύγδαλα ή καρύδια ασπρισμένα και κοπανισμένα
Επί το έργον:
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το νισεστέ.
Μόλις βράσει ο μούστος, ρίχνουμε το χυλό με το νισεστέ λίγο – λίγο και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην σβολιάσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε σε μπολ που έχουμε ρίξει πρώτα νερό.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι , την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς.
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με το «ελιξήριο της αθανασίας» και «αθώα» μπεσαμέλ