«Είναι η καλοκαιρινή βασίλισσα στην κουζίνα μου, μπορεί να σταθεί στα πιο επίσημα τραπέζια και να χορτάσει και όλους εμάς τους ταπεινούς που τη λατρεύουμε.», έλεγε ο μοναχός Επιφάνιος για τη μελιτζάνα, το αγαπημένο του υλικό από τα καλοκαιρινά μποστάνια.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το αγιορείτικο χταποδάκι με μελιτζάνες για 6 μερίδες είναι:
1 χταπόδι 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
2 φύλλα δάφνης
6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
δυόσμος + βασιλικός (τρυφερά φύλλα)
1½ κιλό ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στον πολυκόφτη
2 κουτ. σούπας μέλι
300 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Επί το έργον:
Για να φτιάξουμε μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο πρώτα, βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης.
Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια, με μέγιστο μήκος 2 εκ.
Τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο μισό λάδι και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν από τα λάδια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα.
Μόλις ροδίσουν, βάζουμε τις ντομάτες μας, τα μπαχαρικά, αλάτι με φειδώ και το μέλι αραιωμένο σε λίγο νερό.
Τα βράζουμε για 20 λεπτά.
Στο ταψί μας στρώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και από πάνω απλώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας μέχρι να σκεπαστεί όλο το ταψί.
Απλώνουμε από πάνω φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού και το βάζουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο στους 160°C για 20-30 λεπτά.
Όταν ανοίξουμε τον φούρνο, θα μοσχοβολά όλη η κουζίνα.
Πηγή: gastronomos.gr