Σταμάτη Αννα
Ένας μάρτυρας της πίστεως που πέθανε με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο, αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα, υπήρξε ο Άγιος Υάκινθος τον οποίο τα τελευταία χρόνια η ελληνική «μόδα» προσπαθεί να επιβάλει ως τον ορθόδοξο Άγιο των ερωτευμένων.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Καππαδόκης στην καταγωγή, ο Υάκινθος έζησε επι των ημερών του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού, του οποίου διετέλεσε κουβικουλάριος, θαλαμηπόλος δηλαδή.
Ο Άγιος Υάκινθος αγιογραφία του Μ. Χατζημιχάλη
Σε μια εποχή που η ιδιότητα του Χριστιανού δεν ήταν αποδεκτή, ο Υάκινθος είχε φροντίσει να κρύψει τα πιστεύω του μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας διέταξε έναν ακόμη διωγμό κατά των Χριστιανών.
Τότε ο Υάκινθος, παρά το γεγονός πως ζούσε στο παλάτι, αποκάλυψε στον Αυτοκράτορα τα πιστεύω του προκαλώντας την οργή του μονάρχη ο οποίος τον αποκάλεσε αχάριστο.
Στη βιογραφία του σώζεται η φράση που είπε στον Αυτοκράτορα ως απάντηση: «Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα;».
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ο Υάκινθος φυλακίστηκε με εντολή να μην του παρέχεται τροφή μέχρι να αλλάξει την πίστη του. Άντεξε 41 μέρες. Πέθανε από ασιτία.
Ο ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ
Παρά το γεγονός πως η ζωή και ο θάνατος του Υάκινθου δεν έχει καμία σχέση με αγάπη, έρωτα και ερωτευμένους, τουλάχιστον με την κλασσική έννοια, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η άποψη πως ο συγκεκριμένος Μάρτυρας είναι ο προστάτης των ερωτευμένων.
Ως επιχείρημα εμφανίζεται ο θάνατος του για την αγάπη του Θεού. Ο ίδιος λόγος δηλαδή για τον οποίο έχουν ιανατωθε΄’ι χιλιάδες Μάρτυρες ανα τους αιώνες.
Το εκκλησάκι που έχτισαν στην Κρήτη για τον Άγιο
Στην Ελλάδα η ταύτιση του Αγίου Μάρτυρα Υάκινθου με τους ερωτευμένους ξεκίνησε από την Κρήτη όπου ο γνωστός τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων έχτισε Ναό στο όνομα του Αγίου και διοργάνωσε τα «Υακίνθεια» τα οποία είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο σε αυτές δεν αναφέρεται μόνο ο Χριστιανός Υάκινθος που καμία σχέση δεν έχει με τους ερωτευμένους αλλά και ο συνονόματός του από την ελληνική μυθολογία ο οποίος ήταν εραστής του Θεού Απόλλωνα.
Κατά την Wikipedia: «Ο Απόλλων έσκαψε ο ίδιος με τα χέρια του τον τάφο του Υακίνθου και από το σώμα του ή από το αίμα του έκανε να φυτρώσει για πρώτη φορά το ομώνυμο φυτό και λουλούδι.
Πάνω στα φύλλα του φυτού αυτού λεγόταν ότι διακρίνονταν τα γράμματα ΥΑ ή ΑΙ, που τα συσχέτιζαν ερμηνευτικά με το «ΥΑκινθος», «υΑκΙνθος», το σχετλιαστικό μόριο «αι» ή και τον ΑΙαντα. Προς τιμή του Υακίνθου οι Λάκωνες τελούσαν την εορτή Υακίνθια, ενώ σώζονται πολλά χάλκινααγάλματά του.
Ο Μότσαρτ έγραψε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» (1767) με υπόθεση από τον μύθο του Υακίνθου. Σε αυτή ο Υάκινθος παρουσιάζεται ως πριγκηπόπουλο, γιος του βασιλιά της Σπάρτης Οιβάλου και αδελφός της Μελίας».
Ο Θάνατος του Υάκινθου, ελαιογραφία του Giovanni Battista Tiepolo(1752)
Μια μικρή λοιπόν αναζήτηση στην ιστορία και τις πηγές είναι αρκετή για να αποδείξει πως ο Υάκινθος που πολλοί νομίζουν πως είναι η «ορθόδοξη απάντηση» στον εμπορικό Άγιο Βαλεντίνο είναι όχι μόνο ένα ακόμη εμπορικό δημιούργημα αλλά και παντελώς άσχετος με το θέμα.