Dogma

Από αυτήν την Κυριακή «Εν Ωδαίς» στο dogma.gr

Από αυτήν την Κυριακή οι επισκέπτες του dogma.gr θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ποιοτικά βίντεο με τους ύμνους της ημέρας.

Το dogma.gr θα παρουσιάζει κάθε Κυριακή, καθώς και σε μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας, τους ύμνους της ημέρας. Με σεβασμό προς όλους οι άριστα ποιοτικά ήχος και εικόνα θα αναπαύουν με αρμονία κάθε απαίτηση. Το dogma.gr σε συνεργασία με τον Γεώργιο Ντόβολο, υπεύθυνο της σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας και διευθυντή της μικτής χορωδίας παραδοσιακής μουσικής, θα παρουσιάζει μία σειρά θεμάτων που θα αφορούν στην Βυζαντινή, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική, η οποία αποτελεί τις ρίζες της πατρίδας μας. Κάθε δέντρο, άλλωστε, για να αποδώσει καρπούς χρειάζεται γερές ρίζες.

Ο Γεώργιος Ντόβολος γεννήθηκε στην κωμόπολη Νιάτα του Νομού Λακωνίας, επαρχία Επιδαύρου Λιμηρά. Από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη και την έφεσή του στην εκκλησιαστική αλλά και στην παραδοσιακή μουσική. Σε ηλικία οκτώ ετών παρακολουθεί μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής και λαϊκών οργάνων. Κατόπιν εγγράφεται στη σχολή Βυζαντινής μουσική του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Θρασύβουλος Στανίτσας» με καθηγητή τον Θεόδωρο Τσαγκαρούλη όπου και λαμβάνει το Πτυχίο Ιεροψάλτου «μετά τιμητικής διακρίσεως» σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Το ίδιο έτος έρχεται πρώτος στου μαθητικούς περιφερειακούς αγώνες στον τομέα του Ατομικού Ψαλμού. Στην συνέχεια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων εισέρχεται στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Εκεί εκτελεί καθήκοντα Πρωτοψάλτου στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Βοτσάς Ανατολικού Ζαγορίου. Το 2004 εγκαθίστανται στην πόλη της Αθήνας για συνέχεια των σπουδών. Την εποχή εκείνη εποχή σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξή του, γνωρίζει τον αείμνηστο δάσκαλό του Στάικο Χατζή. Κοντά στον Στάικο Χατζή μαθήτευσε για αρκετό χρονικό διάστημα, μυήθηκε στο Πατριαρχικό ύφος και στα μυστικά της ερμηνείας τόσο του βυζαντινού μέλους όσο και του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού. Ο ίδιος τον παραπέμπει στον Δημήτριο Νεραντζή Οφικίαλο της Μ.Ε. για περαιτέρω εμβάθυνση και εμπλουτισμό πάνω σε θεωρητικά ζητήματα. Το έτος 2005 προσλαμβάνεται ως Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Βριλησσίων, ενώ το 2008 στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής του Εθνικού Ωδείου, πτυχιούχος Αρμονίας και Αντίστιξης, γνωρίζει Ταμπουρά Κιθάρα και Πιάνο. Έχει επίσης λάβει δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου. Ακόμα καθηγητής Φιλολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Γλυφάδας. Υπεύθυνος της σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας και διευθυντής της μικτής χορωδίας παραδοσιακής μουσικής.

Η Σχολή εν ωδαίς δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την διάσωση και την μετάδοση της γνώσης αλλά και του βιώματος γύρω από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τα παραδοσιακά όργανα, τα ήθη και τα έθιμα τόσο των προσφύγων που κατοίκησαν τον Βύρωνα και την Καισαριανήμε προέλευση τις αλησμόνητες πατρίδες όσο και του ελληνικού λαού εν γένει.

Η Σχολή εντάσσεται στον Τομέα Νεότητας της Ι.Μ. Καισαριανής και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο Νέας Ελβετίας Βύρωνα με τον οποίο είναι και οργανικά δεμένη τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δράσεων αλλά και κτιριακών υποδομών.

Ας έρθουμε κοντά και ας αγαπήσουμε λοιπόν την ελληνική μουσική και ας γνωριστούμε μαζί της, συνεισφέροντας καθείς το μεράκι, την γνώση και την χάρισμά του. Ο χώρος αυτός εύχομαι να καταστεί κέντρο βίωσης, διατήρησης και μεταλαμπάδευσης του ζωντανού πολιτισμού μας· ενός πολιτισμού που τον έχει ανάγκη τόσο η σημερινή ελληνική κοινωνία όσο και η παγκόσμια πραγματικότητα.