Αρνάκι στις κληματόβεργες για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου!

  • Dogma
αρνάκι

Κατ’ αναλογία με το Πάσχα της Άνοιξης, έτσι και ο Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του Καλοκαιριού, γιορτάζεται στο τραπέζι με κρέας, και κυρίως με αρνάκι!

Το αρνάκι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστουυ σημαδεύει την ελληνική παράδοση  και ο φούρνος είναι σε πολλά μέρη της Ελλάδας ο αγαπημένος τρόπος ψησίματος, όπου η σούβλα δεν έχει τον πρώτο λόγο.

Στη Ρούµελη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιµοποιούν τις κληµατόβεργες για να δώσουν στο αρνάκι τη χαρακτηριστική µυρωδιά από τους. Δοκιμάστε την εκπληκτική αυτή συνταγή και σίγουρα θα την εντάξετε στις αγαπημένες σας!

Για το κρέας

1 μπούτι και 1 χεράκι (ή 2 μπούτια) από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος, συνολικού βάρους περίπου 2½ – 3 κιλών, με το κόκαλο
1/2 λεμόνι
κληματόβεργες τόσες ώστε να φτιάξουμε πλέγμα στο ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το άλειμμα του κρέατος στο ψήσιμο
Για το αρωματικό μείγμα

1/2 κουτ. σούπας αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. γλυκού φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανου ή ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή ξερά, κοπανισμένα ή τριμμένα μέχρι να γίνουν σκόνη
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Αρωματικό μείγμα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

Προετοιμασία: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος και τα τρίβουμε καλά με το μισό λεμόνι. Με ένα μικρό και μυτερό μαχαίρι κάνουμε 4 – 5 τομές σε διάφορα σημεία του κάθε κομματιού κρέατος, βάθους περίπου 2 εκ.

Γεμίζουμε τις τομές με το αρωματικό μείγμα που ετοιμάσαμε και, με όσο μείγμα περισσέψει, αλείφουμε τα κομμάτια εξωτερικά. Τα «τρίβουμε» στη συνέχεια με αλατοπίπερο.

Σπάμε τις κληματόβεργες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε σταυρωτά σε ένα μεγάλο ταψί (ιδανικά είναι τα μεγάλα παραλληλόγραμμα βαθιά ταψιά που έχουν όλες οι κουζίνες και εφαρμόζουν ακριβώς στα τοιχώματα του φούρνου, χωρίς να χρειάζονται σχάρα στήριξης, ενώ το μέγεθός τους είναι τέτοιο που χωρούν άνετα τα μεγάλα κομμάτια κρέατος).

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στο πλέγμα από κληματόβεργες και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 2 – 12 ώρες ή για όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, ώστε να φτάσει σε ύψος περίπου το 1 εκ.

Βάζουμε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα (αν ψήσουμε κατσικάκι) ή για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά (αν ψήσουμε αρνάκι).

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν βλέπουμε ότι εξατμίζεται το νερό του ταψιού, προσθέτουμε λίγο ζεστό. Αν θέλουμε, μπορούμε να αλείφουμε το κρέας πότε-πότε με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο που να μην καίγεται, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να ροδίσει πιο έντονα.

Το κρέας είναι έτοιμο όταν η πετσούλα του ροδίσει και σκάσει σε μερικά σημεία, ιδιαίτερα εκεί όπου εξέχουν τα κόκαλα. Για να το ελέγξουμε, το τρυπάμε με μια πιρούνα. Θα πρέπει να το διαπερνά με ευκολία, να βγει ελάχιστο υγρό και το χρώμα του να είναι διάφανο.

Τότε, σβήνουμε το φούρνο, αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του και αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» μέσα στο φούρνο, για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί, κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Συμβουλές: Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για νερό να βάλουμε στο ταψί μικρές πατατούλες φούρνου και να τις σερβίρουμε σαν συνοδευτικό του κρέατος. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού μέλι, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θρούμπι, ξερά, τριμμένα, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε τις πατάτες σε μια λεκάνη, τις περιχύνουμε με το μείγμα, ανακατεύουμε καλά, τις βάζουμε στο ταψί, κάτω από τη σχάρα με το κρέας. Τα νόστιμα λίπη που πέφτουν στις πατάτες θα τις νοστιμίσουν περισσότερο!

Αν πάλι δεν βρούµε κληματόβεργες και ο φούρνος µας διαθέτει ψήσιµο µε λειτουργία αέρα, µπορούµε να κάνουµε το εξής: Προετοιµάζουµε και µαρινάρουµε τα κοµµάτια του κρέατος µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο και το ακουµπάµε πάνω στη σχάρα της ηλεκτρικής κουζίνας, τοποθετηµένη στο µεσαίο ράφι του φούρνου, την οποία προθερµαίνουµε µαζί µε το φούρνο.

Μία θέση πιο κάτω από τη σχάρα βάζουµε ένα µεγάλο ταψί µε λίγο νερό (για να πέφτουν οι σταγόνες από το λιωµένο λίπος του κρέατος, χωρίς να τσικνίσει ο φούρνος).

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: Κρητικό μαμαδίστικο θαύμα: Κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα

Κυριακάτικο τραπέζι με μακεδονίτικο τσομπλέκι- Το μοσχαράκι αλλιώς!

TOP NEWS