«Χαψία εξέβαν’ ς σο γιαλόν, χοντρά τ’ ευλογημένα / τα παπόρια εχ’ κ’ έρχουνταν, ζίπα-ζίπα φορτωμένα», λέει το παραδοσιακό τραγούδι.
Τα χαψία καταναλώνονταν και παστά (αντσούγιες). Για το πάστωμα χρησιμοποιούσαν φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και λεμονόφλουδες. Το πιο δύσκολο και βαρετό έργο, ο αποκεφαλισμός των ψαριών, το «κούλισμαν», γινόταν σε γιορτινή ατμόσφαιρα και σε ποσότητες που κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.
Ο Σάββας Καρίπογλου, όμως, για τους «Μαγειρικούς διαλόγους» προτιμά φρέσκα ψάρια. Τα χαψία τούφα είναι η ποντιακή εκδοχή του γαύρου πλακί.
Τα υλικά για να φτιάξουμε χαψιά τούφα είναι:
1 κ. γαύρο καθαρισμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι σε φέτες
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο
¼ κούπας ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Απλώνουμε το γαύρο στο ταψί και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Έπειτα περιχύνουμε με την ντομάτα και τέλος τοποθετούμε τις φέτες λεμονιού.
Ψήνουμε στους 180°C για 30 με 40 λεπτά.
Πηγή: pontosnews.gr