Χταπόδι σαλάτα με πατάτες, μια θαλασσινή σαλάτα του ονείρου! Μαγικές μυρωδιές αγαπημένες γεύσεις.
Για το χταπόδι
1 φρέσκο χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ξίδι από κρασί
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
Για τη σαλάτα
3 πατάτες βρασμένες
10 ελιές
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Λίγο αλάτι
Λίγα κρίταμα τουρσί
Λίγα καπαρόφυλλα
Λίγη ρίγανη
Αγουρέλαιο για το σερβίρισμα
Επί το έργον:
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι σαλάτα με πατάτες, καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι.
Το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.
Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα.
Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε μπουκιές με ένα μαχαίρι.
Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε.
Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι χταποδιού με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.
Πηγή: argiro.gr