Οι συνεχείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ορατές πλέον και στη χώρα μας, υπογραμμίζουν την ανάγκη προσαρμογής του ενεργειακού τομέα. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει από νωρίς αναγνωρίσει τη σημασία αυτών των αλλαγών, προετοιμάζοντας την εταιρεία για την επόμενη μέρα.
Με στρατηγικές κινήσεις και στοχευμένες επενδύσεις, η εταιρεία πρωταγωνιστεί στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ενσωματώνοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Με αυτό τον τρόπο, συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Πρωτοπόρος στην παραγωγή βιομεθανίου
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοπορεί στη βιομηχανία παραγωγής βιομεθανίου, ενισχύοντας τη στρατηγική διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τη Φάρμα Χήτας, κατασκευάζει την πρώτη μονάδα συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα. Το καύσιμο αυτό, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προορίζεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στον τομέα των μεταφορών, που ευθύνεται για το 25% των συνολικών εκπομπών στην ΕΕ. Η πιλοτική μονάδα θα τροφοδοτεί τα πρατήρια CNG FISIKON, συμβάλλοντας στην αειφορία και τη βιώσιμη κινητικότητα.
Στρατηγικές επενδύσεις σε LNG και ηλεκτροπαραγωγή
Στοχεύοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει στον Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, οποίος ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2024. Πρόκειται για μια επένδυση καίριας σημασίας για την ενεργειακή τροφοδοσία καθώς επιτρέπει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW, η οποία αντιστοιχεί σε τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Επιπλέον, συμμετέχει στην Fier Thermoelectgric SA (με ποσοστό 35%), που έχει αναλάβει την κατασκευή θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία (ισχύος 174 MW), η οποία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας.
Από τον Σεπτέμβριο 2024 η εταιρεία τροφοδοτεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο τον Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η EnaonEDA, με στόχο την προμήθεια με φυσικό αέριο της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Επιπλέον, από τον Νοέμβριο 2024 λειτουργεί ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την τροφοδοσία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στη Δήμητρα Σερρών, o οποίος υλοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Μέσω των συγκεκριμένων έργων ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό το δίκτυο small-scale LNG, το οποίο μεταφέρει τα οφέλη του φυσικού αερίου –το χαμηλό ενεργειακό κόστος, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος– σε βιομηχανικούς πελάτες εκτός κεντρικού δικτύου αγωγών.
Είσοδος στον κλάδο του υδρογόνου
Ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος του «πράσινου» υδρογόνου είναι ένα από τα πεδία στα οποία η ΔΕΠΑ Εμπορίας στρέφει δυναμικά τη δραστηριότητά της. Προσφάτως ανακοινώθηκε το σχέδιο της εταιρείας για την κατασκευή στην Κοζάνη του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE GREENH₂ORN.
Το καινοτόμο τεχνολογικό εγχείρημα ενισχύει αποφασιστικά τον ρόλο της ΔΕΠΑ ως βασικού ενεργειακού πυλώνα της χώρας και αποτελεί μια τομή στην διαδικασία μετάβασης της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Κεντρικοί στόχοι είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, οπότε και θα αρχίσει η επιτόπια παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου μέσω μίας μονάδας ηλεκτρόλυσης ισχύος 500 kW. Αυτή θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται σε φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στη συνέχεια, το υδρογόνο θα συμπιέζεται, θα αποθηκεύεται και θα διανέμεται μέσω του Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) με σκοπό την εξυπηρέτηση ελαφρών, επιβατικών και βαρέων οχημάτων.
Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εταρεία B&T Composites θα αναπτύξουν επίσης ένα πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογόνου (tube-trailer). Θα είναι εξοπλισμένο με σωλήνες από ανθρακονήματα, οι οποίοι θα επιτρέψουν την ασφαλή και αποδοτική μεταφορά του υδρογόνου και σε άλλους σταθμούς, όπως αυτόν που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Το έργο LIFE GREENH₂ORN αναδεικνύει την πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα της πράσινης ενέργειας και της καινοτομίας.
Φωτοβολταϊκά 800 MW: Επένδυση στην απολιγνιτοποίηση
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 800 MW στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Τα έργα αυτά, με επένδυση άνω του μισού δισ. ευρώ, χρηματοδοτούνται με 390 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και προβλέπεται να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 278.000 νοικοκυριών ετησίως.
Η επένδυση υποστηρίζει έμπρακτα την απολιγνιτοποίηση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό πυλώνα στη μετάβαση της Ελλάδας προς καθαρές μορφές ενέργειας.
Προς ένα βιώσιμο μέλλον
Με τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές επενδύσεις της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος για την Ελλάδα. Επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους. Η πορεία αυτή αποδεικνύει πως η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και ευκαιρία για πρόοδο και καινοτομία.