Αιώνες τώρα, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου «φιλοξενείται» στην κουφάλα που σχηματίζουν τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι, ύψους 17 μέτρων, που πλέον έχουν γίνει ένας. Μέσα στον ιδιόμορφο ναό μπορούν να χωρέσουν 22 άτομα, καθώς έχει ελλειπτική διατομή 8 μ. και μικρή διάμετρο, 3,5 μ. Στο εσωτερικό του είναι αποτυπωμένη ανάγλυφα η εικόνα της Παναγίας που κρατά στα χέρια της το θείο βρέφος.
Σύμφωνα με τον π. Θεόδωρο Δεληγιάννη, που είναι και υπεύθυνος του προσκυνήματος της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στο εκκλησάκι τελούνται γάμοι, βαφτίσεις, παρακλήσεις, πανηγυρικός εσπερινός και, βέβαια, η Θεία Λειτουργία στις 8 του μήνα. Σύμφωνα με τον π. Θεόδωρο, το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας «μετρά» από 1.200 έως 1.700 χρόνια. Από τότε, δε, που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, που έρχονται είτε για να προσκυνήσουν είτε επειδή έχουν κάποιο τάμα, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.
Το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας «μετρά» από 1200 έως 1700 χρόνια
Σύμφωνα με την παράδοση, το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οι πιστοί κατάφεραν να διασώσουν την θαυματουργή εικόνα της Μονής και την περιέφεραν από χωριό σε χωριό με σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφάλειά της και να εδραιώσουν την πίστη των Χριστιανών. Σε μία τέτοια περιφορά της εικόνας , οι ιερομόναχοι της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διανυκτέρευσαν στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει στο παρελθόν οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό το οποίο μέχρι τότε ονομαζόταν Κλαπατσούνα.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 769 μέτρων βορειοδυτικά των Καλαβρύτων.
Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο – drone του κου Θωμά Ανδρεόπουλου, με το χιονισμένο τοπίο και το κατανυκτικό εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας»:
Διαβάστε επίσης: Εκκλησάκι του Αγίου Παΐσιου χτισμένο σε δέντρο 300 ετών!