Dogma

Επιφάνιος: Η ιστορία του αγιορείτη μοναχού στον οποίο υποκλίθηκαν διάσημοι Σεφ

Ως χωνευτήρι γαστρονοµικών γνώσεων και εµπειριών περιέγραφε ο γέρων Επιφάνιος την αγιορείτικη µαγειρική: «Οι µοναχοί, ερχόµενοι στο Αγιον Ορος, φέρνουν την κουλτούρα τους, τις παραδόσεις τους, τις γεύσεις του τόπου από τον οποίο κατάγονται». Αυτό έχει ως αποτέλεσµα τη διαµόρφωση µιας πολυσχιδούς µαγειρικής παράδοσης µε ιδιάζοντα χαρακτήρα, που βρίσκεται σε διαρκή συνοµιλία µε το τοπικό στοιχείο.

Ο μοναχός Επιφάνιος υπήρξε μια από τις πιο γνωστές ασκητικές μορφές του Αγίου Όρους, και στο πέρασμα των χρόνων είχε  επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο του «Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους». Το  βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους», μπορεί να εκδόθηκε πρώτη φορά το 2008, όμως στο πέρασμα των 11 χρόνων έχει ανατυπωθεί πολλές φορές και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη νοστιμιά των πιάτων του υποκλίνονται διάσημοι Σεφ, όπως ο Jamie Oliver.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους διοργανωτές της παγκόσμιας γαστρονομικής συνάντησης,  στη Βάδη – Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. Ανάμεσα στους 2.000 σεφ που έλαβαν μέρος στου Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής ήτνα και  ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός.

Η σπουδαία γαστρονομική παγκόσμια συνάντηση “ΙΚΑ/CULINARY OLYMPICS 2020” πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και  προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να επιδείξουν και να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, προωθώντας παράλληλα την γαστρονομία της χώρας τους.

Ποιος ήταν ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός

Ο µοναχός Επιφάνιος κατάγονταν από την Καβάλα. Στο Αγιον Ορος, στη Μονή του Αγίου Παύλου, πηγαίνει  το 1973, µόλις είχε τελειώσει το λύκειο. Αναλαμβάνει  διάφορα διακονήµατα. Στην κουζίνα κάθεται 8 χρόνια, πράγµα που γενικώς δεν συνηθίζεται – τα διακονήµατα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι µοναχοί να αποκτούν σφαιρική εµπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο. Του αρέσει η µαγειρική και «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Εκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια µε φώναζαν να µαγειρέψω». «Στα πανηγύρια, πρέπει να µαγειρέψεις για πολύ κόσµο», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του.

«Η πανήγυρις της Ιβήρων διαρκεί τρεις µέρες και συγκεντρώνει 1.300 άτοµα. Για το πανηγύρι αυτό χρειαζόµαστε 2 τόνους ψάρια και 800 κιλά χταπόδια – µόνο το βράδυ της παραµονής που κάνουµε χταπόδι µε µακαρονάκι κοφτό, βάζουµε 50 κιλά µακαρόνια. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις µαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό», έλεγε.

Θυμόταν, μάλιστα, τέτοια λάθη: «Μια φορά, ένας µοναχός έβαλε στις µελιτζάνες ξινό αντί για αλάτι και τρελάθηκαν οι µελιτζάνες, έβγαζαν αφρούς. Τρεις µέρες έκανε να φανεί στην κουζίνα».

Το 1990 αναλαμβάνει τον Μυλοπόταµο. «Ερείπιο ήταν τότε», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του περιγράφοτας τη διαδικασία της … αναστήλωσης: «Το 1993 φυτέψαµε το πρώτο αµπέλι, το 1996 χτίσαµε το οινοποιείο. Γιατί ασχολήθηκα µε το αµπέλι; Στο Αγιον Ορος πρέπει να έχεις ένα εργόχειρο, ένα διακόνηµα, να κάµεις µια δουλειά για να βγάζεις ένα µεροκάµατο, άλλοι κάνουν θυµίαµα, άλλοι κοµποσκοίνια, άλλοι κάνουν εικόνες και τις πουλάνε. Και παλιότερα έκαναν κρασί στο Αγιον Ορος, αλλά το διέθεταν χύµα σε πεντάλιτρα, εικοσάλιτρα. Πήρα την απόφαση να κάνω το οινοποιείο και να εµφιαλώσω κρασί. Και σιγά-σιγά ξεκίνησα. Με πολλή προσπάθεια, πολύ αγώνα, νύχτα-µέρα». Ο αγώνας του είχε αποφέρει σημαντικούς καρπούς καθώς το οινοποιείο κατάφερε να εµφιαλώνει 70.000 – 80.000 µπουκάλια το χρόνο.

Ο πατέρας Επιφάνιος είχε εκδώσει το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Ορους». Ήταν µέλος της Λέσχης Αρχιµαγείρων Β. Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό σε εκθέσεις και διαγωνισµούς τροφίµων και ποτών.

Πηγή: mountathos-eshop.com

Διαβάστε επίσης: Χταποδάκι στιφάδο από το best seller βιβλίο μαγειρικής του Αγίου Όρους!

Αγιορείτικο γιουβετσάκι από τον Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους- Ποιο είναι το μυστικό υλικό του