Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Εορτάζει σήμερα η Μητρόπολη των Αθηνών

  • Dogma

Ο Καθεδρικός ναός των Αθηνών, είναι γνωστός ως Μητρόπολη των Αθηνών, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δε γνωρίζουν ότι εορτάζει στις 25 Μαρτίου. Ημέρα κατά την οποία τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία και εορτάζει ο καθεδρικός Ναός των Αθηνών. Η Μητρόπολη των Αθηνών είναι κλειστή τα τελευταία χρόνια λόγω εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης. Ίσως τελικά να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα και οι ακολουθίες να τελεσθούν στον ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, που είναι η προσωρινή Μητρόπολη, αλλά η ώρα που θα ακουστούν και πάλι οι καμπάνες στη Μητρόπολη Αθηνών είναι πολύ κοντά.

_MG_6263

Τα εγκαίνια του ναού αναμένεται να είναι περίλαμπρα με την παρουσία πολλών Αρχιερέων, Πολιτειακών και Πολιτικών παραγόντων και πλήθος κόσμου.

μητρόπολη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ύστερα από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους με πρωτοβουλία του Βασιλιά Όθωνα, η Αθήνα χαρακτηρίζεται νέα πρωτεύουσα, όπου και μεταφέρονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες. Έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει ένας μεγαλοπρεπής ναός αντάξιος του νέου ελληνικού κράτους. Ο Αθηνών Νεόφυτος ζήτησε από την τότε κυβέρνηση και τον Βασιλέα τη συμβολή του. Ο Μητροπολιτικός ναός των Αθηνών, αποφασίστηκε να εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άρχισε να χτίζεται το 1842 με 1843. Αποφασίσθηκε να δοθεί από την Εκκλησία το οικόπεδο που ήταν το παλιό μετόχι της Μονής Καισαριανής και ήταν ήδη εγκαταλελειμμένο. Κατόπιν, η Εκκλησία, για να διαμορφωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος, αλλά και η πλατεία, αγόρασε και κάποια σπίτια που ήταν τριγύρω.

μητρόπολη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Τα σχέδια του Μητροπολιτικού ναού εκπονήθηκαν από τους αδελφούς Χάνσεν. Στην αρχή είχαν υπολογίσει ότι θα χτιστεί ένας ναός Ρομανικού ρυθμού με πάρα πολύ μεγάλο τρούλο. Ήταν, όμως, ένα οικοδόμημα επηρεασμένο από τους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης που δεν είχε καμμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα. Έτσι μετέτρεψαν τα σχέδια και ο Μπουλανζέ κατασκεύασε, πάνω στο αρχικό οικοδόμημα, τον τρούλο που υπάρχει σήμερα, δημιουργώντας έτσι έναν νέο ρυθμό που στη συνέχεια ονομάστηκε ελληνικός.

μητρόπολη

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS