Η φανουρόπιτα, έχει επικρατήσει και ως λαϊκό έθιμο να προσφέρεται ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων, αλλά και προσώπων! Το dogma.gr σας παρουσιάζει σήμερα, παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου την αυθεντική μοναστηριακή συνταγή για να την φτιάξετε και να την απολαύσετε!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μοναστηριακή φανουρόπιτα είναι:
4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα
ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)
Επί το έργον:
Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μιξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή για τέλειο παγωτό με λίγες θερμίδες!