Dogma

Γιατί η ωφέλεια από τους αγίους γέροντες είναι μεγάλη

Ένας αδελφός ρώτησε κάποιον γέροντα: «Μου ψιθυρίζει ο λογισμός να μη ρωτώ τους αγίους πατέρες, μήπως, ενώ μάθω, δείξω καταφρόνηση εξαιτίας της αδυναμίας μου και έτσι αμαρτήσω».

Ο γέροντας αποκρίθηκε: «Αυτός ο λογισμός είναι πάρα πολύ κακός και ολέθριος· μην τον ανεχτείς λοιπόν. Γιατί αν κάποιος αμαρτήσει αφού μάθει, οπωσδήποτε καταδικάζει τον εαυτό του. Αν όμως δεν μάθει και αμαρτήσει, ποτέ δεν θα καταδικάσει τον εαυτό του, και τα πάθη του θα μείνουν αθεράπευτα. Γι’ αυτό ο διάβολος ψιθυρίζει σε κάποιον τέτοια πράγματα, για να μείνει αυτός αθεράπευτος. Εσύ λοιπόν, αν σου πει ο λογισμός ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις την απάντηση του γέροντα λόγω της αδυναμίας σου, ρώτησε τον γέροντα ως εξής· “Επειδή θέλω να το κάνω, πες μου, πάτερ, τι είναι αυτό που με συμφέρει; Ξέρω βέβαια ότι, και να μου πεις, δεν μπορώ να κάνω και να τηρήσω τον λόγο σου, αλλά θέλω να μάθω μόνο για τούτο: για να καταδικάζω τον εαυτό μου, ότι παρέβλεψα το συμφέρον”. Και αυτό είναι για εσένα ταπείνωση. Ο Κύριος να φωτίσει την καρδιά σου, για να ακούσεις και να τηρήσεις, με τις ευχές των αγίων. Αμήν».

Ο αδελφός ρώτησε: «Πώς εξηγείς, πάτερ, το ότι, όποτε πιέζομαι από τους λογισμούς και παρακαλώ τους γέροντες να προσευχηθούν για εμένα και ακούω αυτά που μου λένε, αμέσως η ψυχή μου νιώθει ανάπαυση;»

Αποκρίθηκε ο γέροντας: «Όταν το πλοίο κινδυνεύει από τα κύματα, αν έχει καπετάνιο, αυτός, με τη σοφία που του έδωσε ο Θεός, σώζει το πλοίο· και καθώς το πλοίο σώζεται, ευφραίνεται ο επιβάτης. Και ο άρρωστος χαίρεται πολύ με τη θύμηση του γιατρού, και ακόμη πιο πολύ με τη θεραπεία που του κάνει. Αλλά και εκείνον που κινδυνεύει στον δρόμο από επίθεση ληστών, τον ενθαρρύνουν οι φωνές των φυλάκων· πόσο περισσότερο η παρουσία τους;«

»Αν λοιπόν αυτά έτσι είναι, σκέψου πόση άραγε ευφροσύνη και ασφάλεια μπορεί να δίνει η απάντηση των πατέρων σε καθέναν που ακούει, και μάλιστα όταν αυτή συνδυάζεται με επίμονη προσευχή προς τον Θεό που είπε· “Προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλο, για να θεραπευτείτε” (Ιακ. 5:16), και όταν οι πατέρες, θεωρώντας το πάθος τού αδελφού ως πάθος δικού τους μέλους, φωνάζουν με γλυκύτατα δάκρυα στον Ιησού, τον Κύριό τους· “Διδάσκαλε, σώσε μας, χανόμαστε”.«

»Αφού λοιπόν η δέηση του δικαίου έχει μεγάλη δύναμη όταν ενεργεί, όπως λέει η Γραφή (Ιακ. 5:16), ας μη διστάσουμε να παρακαλέσουμε τους δίκαιους να προσευχηθούν για εμάς. Γιατί, αν και εμείς είμαστε ανάξιοι, όμως ο καλός Κύριος κάνει χάρη στους δούλους του, όπως έκανε κιόλας πολλές φορές, και μας σπλαχνίζεται, όπως λέει και η Γραφή· “Θα κάνει το θέλημα αυτών που τον φοβούνται” (Ψαλμ. 144:19), και· “Φώναξαν οι δίκαιοι, και ο Κύριος τους άκουσε” (Ψαλμ. 33:18).«

»Πολλές φορές, αδελφέ, ακούγοντας οι ληστές τη φωνή των πιο δυνατών από αυτούς, έφυγαν. Έτσι φεύγουν έντρομοι και ντροπιασμένοι και οι νοητοί ληστές, όταν ακούσουν τη φωνή αυτών που είναι δυνατοί από την ενίσχυση του αγίου Πνεύματος και που άκουσαν τον Κύριο και προστάτη τους Ιησού να τους λέει· “Έχετε θάρρος· εγώ νίκησα τον κόσμο” (Ιω. 16:33), και· “Σας έδωσα εξουσία να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς και σε όλη τη δύναμη του εχθρού, και σε τίποτε δεν θα σας βλάψουν” (Λουκ. 10:19).«

»Ας παρακαλέσουμε λοιπόν τους αγίους γέροντες να προσευχηθούν για εμάς, και θα κάνουμε έτσι τον εαυτό μας οικείο σε αυτούς· γιατί η ωφέλεια από αυτούς είναι μεγάλη».

 

 

Από το βιβλίο: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ, τόμος Α’, Υπόθεση ΚΑ’ (21), Από τον άγιο Βαρσανούφιο, σελ. 198. Εκδόσεις Το Περιβόλι της Παναγίας, Θεσσαλονίκη 2001.