Γυρίζει σελίδα το Άγιο Όρος
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
O κ.Αθανάσιος Μαρτίνος, όπως είχε επισήμως γίνει γνωστό, υπέβαλε στη νέα κυβέρνηση την παραίτησή του, έπειτα από μια επιτυχημένη τετραετή θητεία ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.
Ο κ.Μαρτίνος, αφού ευχαριστεί την κυβέρνηση για την «τιμή που του έκανε», στέκεται ιδιαίτερα στη συνεργασία του με την Ιερά Επιστασία, τις μονές αλλά και τους μοναχούς που εγκαταβιώνουν σε καλύβες και σκήτες.
Με την παραίτηση Μαρτίνου κλείνει ένας κύκλος χρηστής διοίκησης, στη διάρκεια της οποίας έγιναν έργα, ενώ αντιμετωπίστηκαν, χωρίς υπερβολές, και δύσκολες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από την αρχή της θητείας του ο κ.Μαρτίνος έδωσε το στίγμα του. Όταν από λάθος στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, αναφέρονταν ότι ως διοικητής διορίζεται με βαθμό και αποδοχές Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο προηγούμενος διοικητής είχε αναλάβει αμισθί τη θέση του διοικητή.
Ο κ.Μαρτίνος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή που του έγινε η πρόταση, ότι θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του αμισθί. Όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο του ΦΕΚ, ο κ.Μαρτίνος αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, όπου υπενθύμιζε στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πως ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση με την προϋπόθεση να μην πληρώνεται για τις υπηρεσίες του.
Στην ανακοίνωση ανέφερε: «Eξ αρχής, έχω δηλώσει γραπτώς στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου εγένετο, ότι δεν επιθυμώ να λάβω οποιαδήποτε αμοιβή για τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους, με την οποία με τιμά η Πολιτεία. Είναι αυτονόητο για μένα ότι θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί. Επίσης, έχω δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιώ κρατικό αυτοκίνητο και οδηγό εκτός Αγίου Όρους. Ο μόνος λόγος ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης είναι η προσφορά στην πατρίδα και στο Άγιο Όρος» .
Η ορκωμοσία του κ.Μαρτίνου έγινε παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή σήμερα που ορκίζουμε ως Διοικητή και Υποδιοικητή στο Άγιο Όρος τον κ. Θανάση Μαρτίνο και τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είχα τη χαρά να καλέσω εδώ ορισμένους φίλους, τους οποίους συνδέει το εξής: Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι συνεισέφεραν στην ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να παρουσιάζει την εικόνα που σήμερα έχει και που -σας διαβεβαιώ- δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα που είχε τρεις μήνες πριν. Αυτή βοήθησε, στον βαθμό που της αναλογεί, και στην εξαιρετική εμφάνισή μας στην τελευταία επίσκεψή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Βεβαίως, αυτή είναι μία ευγενής παράδοση, η παράδοση της χορηγίας, την οποία έχουν επανειλημμένως τιμήσει ο Θανάσης Μαρτίνος και η σύζυγός του. Την ευγενή, λοιπόν, παράδοση του Θανάση Μαρτίνου, έχουν ακολουθήσει κι άλλοι, ανώνυμοι, αλλά οι οποίοι το υστέρημά τους το διαθέτουν για να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος, το οποίο την ώρα της κρίσης, δεν είχε πάντοτε τη δυνατότητα να διατηρεί τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του στο επίπεδο αυτό, το οποίο θα επιθυμούσε».
Ο κ.Μαρτίνος την περίοδο της πανδημίας έκανε τα πάντα και να πείσει τους μοναχούς να εμβολιαστούν αλλά και για την ασφάλεια των επισκεπτών. Χειρίστηκε το θέμα με απόλυτο σεβασμό προς την πολιτεία αλλά και τη μοναστική κοινότητα.
Ποιος είναι
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950. Ο πατέρας του, Ιωάννης, γεννήθηκε το 1907 στην Στεμνίτσα Αρκαδίας και η μητέρα του Αθηνά (Νουνού) έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά και την Ελευσίνα. Από το 1971 εργάζεται κοντά στην οικογενειακή νεοϊδρυθείσα ναυτιλιακή εταιρεία «Thenamaris Ships Management», την οποία ίδρυσε η μητέρα του. Το 1974, ολοκληρώνει τις σπουδές του, στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας», στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τη σύζυγό του, Μαρίνα, από το 2015, επιτελεί φιλανθρωπικό έργο, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα.
Στις 24 Απριλίου 2015, ο Μαρτίνος τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Στις 18 Μαΐου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τού απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Εξάρχου. Έχει τιμηθεί από πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως με το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Λαυρεντίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Έλαβε επίσης το Μέγα Παράσημο – τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Τον Οκτώβριο του 2019 έλαβε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου.
Ο Μαρτίνος έχει, επιπλέον, ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική.