Η Αγία Αικατερίνη, από νεαρή ηλικία προσελκύσθηκε στη χριστιανική διδασκαλία, την οποία μελέτησε, και, αφού ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, εργάσθηκε με έντονη δράση, υπομονή και επιμονή, και τον διέδωσε, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα λόγω της ρητορικής της δεινότητας και ασφαλώς των πολλών της γνώσεων. Ήταν ευφυής και φιλομαθής. Μιλούσε πολλές γλώσσες. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Ήταν άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστεως.
Μετά το βάπτισμά της και την ένταξή της στους κόλπους της Εκκλησίας, είδε στο όνειρό της την Παναγία μετά του Υιού της. Η Θεοτόκος της πέρασε δακτυλίδι στο δάκτυλο και κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για όνειρο.
Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να δηλώσει υποταγή η Αγία στον αυτοκράτορα, εκείνη παρόλο που δήλωσε υπήκοός του, αρνήθηκε τη θυσία στα είδωλα. Ο αυτοκράτορας τότε καλεί φιλοσόφους, οι οποίοι έρχονται ενώπιον της Αγίας και αρχίζουν να συζητούν προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των δοξασιών της. Η Αγία, με τη βοήθεια του Θεού και την κομψότητα του λόγου της και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά της, «εφίμωσε λαμπρώς» τους φιλοσόφους, με αποτέλεσμα να ζητήσουν να βαπτισθούν εις το όνομα της Παναγίας Τριάδος.
Ο Μαξιμιανός διέταξε να καούν όλοι ζωντανοί και η αγία Αικατερίνη να βασανιστεί μέχρι θανάτου. Αρχικά φυλακίστηκε υπομένοντας τις πιέσεις και τις κακουχίες με θάρρος και υπομονή που αντλούσε από τη σταθερή της πίστη. Όταν η Αυγούστα Φαυστίνα έμαθε το λόγο καταδίκης της Αγίας, ζήτησε να την επισκεφθεί. Έτσι, συνοδευόμενη από 200 στρατιώτες υπό τον φρούραρχο Πορφυρίωνα, την επισκέφθηκαν με αποτέλεσμα να κατηχηθούν στο Χριστιανισμό. Ακολούθως, ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό της Φαυστίνας μετά της συνοδείας της. Τέλος, ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της Αγίας. Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Σινά.
Ἱεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη
Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος