Μπουγιώτης Βαγγέλης
Στα νότια της Μυθικής Ασίνης και σε απόσταση 8κμ από την πόλη του Ναυπλίου, βρίσκεται το καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Τόσο ο πύργος όσο και τα υπόλοιπα κτίσματα του Μοναστηριού , πλην του καθολικού έχουν καταστραφεί, αποπνέοντας έναν αέρα ερήμωσης και εγκατάλειψης.
Η ύπαρξη ενός ψηλού πύργου στη συγκεκριμένη περιοχή μαρτυρεί τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς από αυτό το σημείο είναι ορατός ο όρμος της παραλίας Καραθώνας στο Ναύπλιο.
Ο ναός είναι κτισμένος περίπου 90 εκατοστά μέσα στο έδαφος, το οποίο είναι και επικλινές σε εκείνο το σημείο. Για αυτό το λόγο και ο επισκέπτης χρειάζεται να κατέβει 6 σκαλάκια για να μπει μέσα.
Το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο τους μεταβυζαντινούς χρόνους, αν και το μεταγενέστερο επίχρισμα έχει καλύψει κάποια σημεία.Μία κτητορική επιγραφή αναφέρει πως ο ναός ξαναγιογραφήθηκε το 1570, οπότε συμπεραίνεται ότι η Μονή θα λειτουργούσε και αρκετά χρόνια πιο πριν σε σχέση με αυτή χρονολογία.
Η μονή λειτούργησε μέχρι το 1834, όπου και είχαν απομείνει μόνοι 2 μοναχοί. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συρρέει στο παλιό αυτό Βυζαντινό μοναστήρι ,από κάθε άκρο της Αργολίδος.
Την όλη συντήρηση του ναού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου τον έχει ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στο Τσέλο Ναυπλίας.
Ο ναός χρειάζεται άμεσα συντήρηση κυρίως στις αγιογραφίες του. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Μάρκος Σούλτσε ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας πέριξ της μονής.