Η φάβα του Αιγαίου

  • Dogma
φάβα

Η πιο αφράτη και ελαφριά φάβα που φάγατε ποτέ!

νησιά η φάβα σερβίρεται σαν κυρίως πιάτο. Κάποιοι την προτιμούν σαν ορεκτικό. Μια απλή συνταγή για μια αγαπημένη ελληνική γεύση που έφτιαχνε παλιά η… περισσότερα

Υλικά
Για τη φάβα

500 γρ. φάβα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1½ lt νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κλων. φρέσκο θυμάρι
Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

2 ξερά άνυδρα κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. ξίδι
4-5 ντοματίνια βελανίδια (μακρόστενα)

Επί το έργον

Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό.

Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει.

Τη στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση.

Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό.

Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.

Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε.

Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει.

Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο.

Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.

Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ.

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

Πηγή: argiro.gr

TOP NEWS