Στην αυθεντική τους εκδοχή είναι «κεντημένα» με ένα τσιμπιδάκι, ή έχουν ακόμα πιο περίτεχνα σχέδια, και το σχήμα είναι τριγωνικό.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή:
Για τη ζύμη
500 γρ. βούτυρο |
1 κούπα ζάχαρη |
1 κούπα γάλα |
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι |
2 κ.γ. baking powder |
1 κ.γ. σόδα |
1 κιλό με 1.200 γρ. αλεύρι |
Για τη γέμιση
350 γρ. καρύδι τριμμένο |
2 κ.γ. κανέλα |
½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο |
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη |
2 κούπες νερό |
Ξύσμα λεμονιού |
2 κ.σ. μέλι |
- Για τη ζύμη, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ξύσμα, το baking powder και τη σόδα.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
- Για τη γέμιση ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, βράζουμε για 5 λεπτά.
Για να ολοκληρώσουμε τα ισλί:
-
- Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, πλάθουμε σε μπαλάκι και το ανοίγουμε στην παλάμη μας. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο.
- Τοποθετούμε στο ταψί και με δύο πιρουνάκια διακοσμούμε τα ισλί.
- Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για μισή ώρα.
- Σιροπιάζουμε καυτά τα ισλί σε σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 λεπτό.
Σάββας Καρίπογλου/ pontosnews.gr