Κάποιος συγγραφέας ονόμασε το όρος Άθως «το υψηλότερο σημείο της γης», αν και το ιερό αυτό βουνό δεν έχει ύψος παραπάνω από 2.033 μέτρα. Σίγουρα ο συγγραφέας θα είχε στη σκέψη και την ψυχή του το Άγιον Όρος σαν τον τόπο εκείνο που βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί πιο κοντά του το Θείο.
Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος στον οποίο έχουν αναγεννηθεί χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο. Όλοι αυτοί, παίρνοντας κατιτί από τη χάρη του τόπου αυτού, συνειδητοποιούν τον σκοπό της ύπαρξής τους, τη θέση τους μέσα στον κόσμο, τη σχέση τους με τον Θεό, η οποία περνάει μέσα από τη σχέση τους με τον συνάνθρωπό τους, σχέση που πρέπει να είναι σχέση αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Σχέση ανοχής, θυσίας και προσφοράς του ενός προς τον άλλον.
Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες-προσκυνητές, επισκεπτόμενοι τον τόπο αυτό, το Άγιο Όρος, ομολογούν ότι αισθάνονται πως βρίσκονται μεταξύ ουρανού και γης. Στον τόπο αυτό που ο Δημιουργός του κόσμου έδωσε τόση φυσική και πνευματική ομορφιά, ώστε να είναι ακουστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Η πολίχνη των Καρυών, το διοικητικό κέντρο της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα πανέμορφα και διατηρημένα κτίριά της και κυρίως με τον περικαλλή ναό του Πρωτάτου, όπου θαυμάζει κανείς τις νωπογραφίες του ζωγράφου Πανσέληνου, εκπροσώπου της Μακεδονικής Σχολής της βυζαντινής εκκλησιαστικής ζωγραφικής. Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σ’ ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο, που το βάθος του υπογραμμίζεται από το όρος Άθως, που περήφανο ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης