Κιλτιρίτσια από το Ακ Νταγ Ματέν – Τα ποντιακά γιουβαρλάκια
Τα ποντιακά γιουβαρλάκια είναι μια παραδοσιακή συνταγή που ξεχωρίζει για την απλότητά της, αλλά και τη μεστή γεύση της.
Με πλιγούρι αντί για ρύζι, και με κόκκινη σάλτσα, τα κιλτιρίτσια από το Ακ Νταγ Ματέν είναι τα ποντιακά γιουβαρλάκια και είναι ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός αρχίζει και ψυχραίνει.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ποντιακά γιουβαρλάκια είναι:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 φλ. τσαγιού πλιγούρι
4 κρεμμύδια ξερά
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
5-6 ώριμες ντομάτες
δυόσμο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Επί το έργον:
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το πλιγούρι, δύο τριμμένα κρεμμύδια και δυόσμο, και τα ζυμώνουμε.
Πλάθουμε τα κιλτιρίτσια σε μικρές μπάλες όπως τα γιουβαλάρκια.
Τρίβουμε τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα κιλτιρίτσια και λίγο νερό, και αφήνουμε να βράσουν 15-20΄.
Πηγή:
Διαβάστε επίσης: Χειμερινά μελωμένα γεμιστά με σύκα
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.