H απιξαμπάνη, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, δεν μειώνει σχεδόν καθόλου την πιθανότητα για νέα νοσηλεία από κορονοϊό, ούτε βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών. Η μελέτη HEAL-COVID διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου Addenbrooks, με επικεφαλής την καθηγήτρια εντατικής θεραπείας Σάρλοτ Σάμερς και τον δρ Μαρκ Τόσνερ, και αφορούσε 402 ασθενείς που πήραν το φάρμακο Apixaban (εμπορική ονομασία Eliquis).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τελευταίοι ασθενείς που πήραν το φάρμακο δεν βοηθήθηκαν να ανακάμψουν από μέτρια ή σοβαρή Covid-19, ενώ σε ένα μικρό αριθμό ασθενών προκλήθηκαν σοβαρές παρενέργειες (αιμορραγία). Το 29,1% όσων είχαν πάρει το Apixaban χρειάστηκαν τελικά επανεισαγωγή στο νοσοκομείο ή πέθαναν μετά το εξιτήριο, έναντι ποσοστού 30,8% όσων δεν είχαν πάρει το εν λόγω φάρμακο και είχαν κάνει άλλη θεραπεία.
Η μελέτη δεν έδειξε κάποιο όφελος από το συγκεκριμένο φάρμακο όσον αφορά τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παραμένουν ζωντανοί μετά το εξιτήριο, καθώς τόσο στην ομάδα του φαρμάκου όσο και σε εκείνη που δεν πήρε το φάρμακο, ο μέσος όρος επιβίωσης – μετά το αρχικό δίμηνο εξόδου από το νοσοκομείο – ήταν 59 μέρες.
Η βρετανική μελέτη είναι η πρώτη στον κόσμο που εξετάζει θεραπείες για ασθενείς που έχουν κατ’ αρχή αναρρώσει από κορονοϊό, αλλά περίπου το ένα τρίτο από αυτούς πεθαίνουν ή χρειάζονται νέα νοσηλεία μέσα στον επόμενο χρόνο. Όπως είπε η δρ Σάμερς, «αφού επιβίωσαν από την ταλαιπωρία της νοσηλείας με Covid-19, πάρα πολλοί ασθενείς βρίσκονται πίσω στο νοσοκομείο, συχνά αναπτύσσοντας μακροχρόνιες επιπλοκές ως συνέπεια του κορονοϊού».
Ο δρ Τόσνερ ανέφερε ότι «έως τώρα είχε υποτεθεί πως το Apixaban βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν από βαριά Covid-19 και ότι η αντιπηκτική αγωγή στο αίμα τους, που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων, αποβαίνει επωφελής. Όμως τα νέα ευρήματά μας θα οδηγήσουν στο να σταματήσει η περιττή συνταγογράφηση αυτού του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19, αλλάζοντας έτσι την ιατρική πρακτική».
Η μελέτη HEAL-COVID θα συνεχίσει με τη δοκιμή ενός άλλου φαρμάκου, μιας στατίνης, της ατορβαστατίνης (Atorvastatin), που συνταγογραφείται ευρέως για τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει και ως Covid θεραπεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ