Η λαδένια κιμώλου, κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του μικρού κυκλαδίτικου νησιού. Είναι εξαιρετικά απλή, ωστόσο η γεύση της θα κατακτήσει μικρούς και μεγάλους.
Η λαδένια της Κιμώλου ή αλλιώς γνωστή και ως λαδόπιτα, είναι ουσιαστικά μια σαρακοστιανή πίτσα χωρίς τα κασέρια και τα σαλάμια, που τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο. Επίσης το ζυμάρι είναι πάρα πολύ εύκολο και νόστιμο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη νηστίσιμη πίτσα είναι:
για τη ζύμη:
750γρ. αλεύρι γ.ο.χ
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
περίπου 2 κούπες χλιαρό νερό
για τη γέμιση:
3 μέτριες ντομάτες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
χρωματιστές πιπεριές
λίγες ελιές ψιλοκομμένες
Σε μια λεκανίτσα κοσινίστε το αλεύρι και έπειτα ρίξτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε με τα χέρια και έπειτα ρίξτε το αλάτι και σιγά σιγά το νερό. Όσο πάρει από το νερό περίπου 2 κούπες- μπορεί λίγο λιγότερο. Ανακατέψτε με τα χέρια μέχρι η ζύμη σας να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αυτό ήταν έτοιμο το ζυμάρι. Λαδώστε ένα μπολ, βάλτε το ζυμάρι μέσα, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάστε τα λαχανικά . Κόψτε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές είτε σε λωρίδες, είτε σε κυβάκια.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, λαδώστε ένα ρηχό ταψί και απλώστε τη ζύμη. Ραντίστε την με λίγο λάδι και έπειτα απλώστε τα υλικά σας. Ρίξτε αλάτι και ρίγανη και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις και χαμηλά στη σχάρα του φούρνου. Ψήστε για περίπου 40 λεπτά την νηστίσιμη πίτσα, μέχρι να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει και έχει πάρει χρώμα. Αυτό ήταν! Έτοιμη η νηστίσιμη πίτσα.
Ένα τελευταίο μυστικό!
Μπορείτε να προσθέσετε στο ζυμάρι ρίγανη ή θυμάρι όσο το ζυμώνετε για να το κάνετε πιο αρωματικό. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε, αφού απλώσετε το ζυμάρι στο ταψί λίγο πελτέ ντομάτας, λίγη κέτσαπ και λίγη μουστάρδα για να μοιάζει ακόμα περισσότερο με πίτσα. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε νηστίσιμα κασέρια ή φέτα.