Μαθαίνοντας ελληνικά στα στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Το Δόγμα κάθισε για μια μέρα στα θρανία της Αποστολικής Διακονίας και παρακολούθησε μαζί με 30 στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μαθήματα ελληνικών. Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες και διαβάστε τι μας είπας οι μαθητές
Λουδάρος Ανδρέας
Δυο υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού στην σημαντική για την εξέλιξη του διαλόγου μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού, επιτροπή για την ενότητα των χριστιανών μιλούν ελληνικά.
Ο ένας, ο Ανδρέα Παλμιέρι είναι Ιταλός. Ο έτερος, ο Μιγκέλ Περάτζα είναι από το Μεξικό. Πρόκειται για τις δυο ζωντανές «αποδείξεις» της αποτελεσματικότητας των μαθημάτων ελληνικών σε στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κληρικοί εν ενεργεία, υποψήφιοι αλλά και φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια, συμμετέχουν κάθε χρόνο στα μαθήματα της Αποστολικής Διακονίας, μέσω των οποίων δεν μαθαίνουν μόνο την γλώσσα μας αλλά γνωρίζουν την κουλτούρα μας, τον τρόπο ζωής και φυσικά την πίστη και τις παραδόσεις μας.
Με κατά μέσο όρο 25 άτομα ανά έτος, οι υπεύθυνοι του προγράμματος της Αποστολικής Διακονίας υπολογίζουν πως πάνω από 250 άτομα σε περίπου 80 χώρες μιλούν νέα ελληνικά εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας.
«Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια με πολλές προεκτάσεις και απτά αποτελέσματα» είπε στο www.dogma.gr ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, τον οποίο συναντήσαμε στο οικοτροφείο της Α.Δ. στην Αγία Βαρβάρα όπου γίνονται τα μαθήματα.
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Ο Φραγκισκανός μοναχός Anh Nhue είναι από το Βιετνάμ και ζει στην Ρώμη. Είναι καθηγητής Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο.
Δηλώνει λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της. «Από μικρός αγαπούσα τη χώρα σας. Διάβαζα ελληνική μυθολογία. Μετά έμαθα αρχαία ελληνικά και τώρα μαθαίνω τα νέα» είπε στο «Δόγμα» λίγο μετά το μάθημα.
Στη γλώσσα του, το όνομα του σημαίνει «γρήγορος και αποτελεσματικός». Κι αυτός όπως και οι περισσότεροι που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα παράλληλα με τα μαθήματα του προσπαθεί να μάθε όσα πιο πολλά μπορεί για την Ελλάδα.
Συζητώντας με τους καθηγητές του προγράμματος μάλιστα, προέκυψε μια σημαντική διαπίστωση.
«Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν με τους Ρωμαιοκαθολικούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε. Να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο». Κι αυτό φαίνεται πως είναι και το μεγαλύτερο κατόρθωμα αυτης της προσπάθειας.
Αυτό μας είπε και ο 23χρονος Μίρκο από την Ιταλία που ετοιμάζεται να γίνει Ρωμαιοκαθολικός κληρικός. «Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει τον Διάλογο. Είναι σημαντικό, γιατί σας γνωρίζουμε και μας γνωρίζετε» μας είπε.
Αν και αρκετά νέος δεν τρέφει αυταπάτες. «Υπάρχουν διαφορές. Κάποιες μάλιστα είναι πολύ σημαντικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα μπορέσουμε κάποτε να τις ξεπεράσουμε.
Ο Μίρκο πάντως που είναι σε πολύ καλό επίπεδο ελληνικών μας «παραπονέθηκε» για τα ελληνικά ρήματα.
Ο μοναδικός που δεν είναι κληρικός ούτε σκοπεύει να γίνει είναι ο Γκαμπριέλε, ένας 25χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Σαπιένσα.
Δεκαπτά χρόνια έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές. Έχει φίλους πολλούς στη χώρα μας αλλά και μια χαμένη ελληνική ρίζα από την πλευρά της μητέρας του την οποία «αναζητά»
Ως ο μοναδικός που δεν έχει στενή σχέση με την Εκκλησία δηλώνει ότι κάποιες φορές η διαβίωση με τόσους κληρικούς μπορεί να γίνει «πιεστική» όμως του αρέσει πολύ αυτή η νέα γνώση.
Ο Γκαμπριέλε δηλώνει μαγεμένος από τον ελληνικό πολιτισμό. Στο «Δόγμα» μίλησε κι ένας ακόμη νέος.
Ο Άγγελος είναι Κροάτης και υπηρετεί στη χώρα του ως Ιερέας, είναι 28 ετών. Ο Άγγελος είχε σπουδάσει στο σχολείο αρχαία ελληνικά και όπως μας είπε «ήθελα να παρακολουθήσω την εξέλιξη της γλώσσας σας».
Μας είπε ότι τον δυσκολεύουν οι μεγάλες λέξεις, όπως και στα γερμανικά. Η αγαπημένη του ελληνική λέξη είναι ο αγώνας.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Το φθινόπωρο τα μαθήματα θα συνεχιστούν στο Βατικανό όπου η Αποστολική Διακονία συνεργάζεται με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης.
Η συνεργασία ξεκίνησε το β’ εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Ήδη το πρόγραμμα εντάχθηκε στον οδηγό σπουδών του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και θα λειτουργήσουν 2 τμήματα διδασκαλίας λόγω μεγάλης συμμετοχής.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η ομάδα των σπουδαστών που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες αποτελείται από κληρικούς και υποψήφιους κληρικούς (εξαιρουμένου του Γκαμπριέλε) από Ιταλία, Βραζιλία, Βιετνάμ, Σερβία, Μάλτα, Ουκρανία, Κροατία, Λίβανο, Ρουμανία, Ρουάντα, Ινδονησία, Αϊτή, Σλοβακία, Κορέα, Αμερική, Κολομβία, Βενεζουέλα, Αγγλία και Ισπανία.
ΔΟΓΜΑ | Ανδρέας Λουδάρος