Μοναστηριακή συνταγή για φάβα
Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, Τη συναντάμε ως ορεκτικό, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και το κύριο πιάτο, συνοδευόμενη από σαλάτα εποχής, όπως γίνεται και με άλλα όσπρια, αφού περί οσπρίου πρόκειται. Είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική.
Για την φάβα θα χρειαστούμε: 500 γρ. φάβα, 1.5 λίτρο νερό, 1 κρεμμύδι, 2 πατάτες, 2 πιπεριές, Αλάτι, 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι, 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος ή ρίγανη, Χυμός λεμονιού.
Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας τη φάβα, το νερό, το κρεμμύδι κομμένο στα 4, τις πατάτες, τις πιπεριές κομμένες, το αλάτι και το μισό αλάτι. Όταν βράσουν, πολτοποιούμε το μείγμα της φάβας στο μπλέντερ. Σερβίρουμε το φαγητό και το πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Χτυπάμε το λαδολέμονο και περιχύνουμε με αυτό τη φάβα. Αντί για άνηθο, μπορούμε να βάλουμε επάνω στη φάβα ρίγανη.